Zi crucială pentru asigurații Euroins. Instanța poate decide intrarea oficială a companiei în faliment și numirea lichidatorului

Vineri, 26 mai, Tribunalul București judecă cererea de intrare în faliment a Euroins. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie ridicarea licenței companiei și a cerut în instanță deschiderea procedurii de faliment, după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate. În procesul deschis […]

Zi crucială pentru asigurații Euroins. Instanța poate decide intrarea oficială a companiei în faliment și numirea lichidatorului

Vineri, 26 mai, Tribunalul București judecă cererea de intrare în faliment a Euroins. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie ridicarea licenței companiei și a cerut în instanță deschiderea procedurii de faliment, după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate.

În procesul deschis la Tribunalul București, care va avea astăzi al doilea termen, se regăsesc 51 de creditori și petenți.

Libertatea a scris zilele trecute că grupul bulgar Eurohold a răscumpărat datoriilor către unii dintre cei 51 de creditori care au cerut falimentul în instanță.

În cazul în care judecătorul decide intrarea oficială a Euroins în faliment, atunci trebuie să numească și un lichidator.

Avocații consultați de Libertatea spun că prin răscumpărarea unora dintre datorii, Eurohold încearcă să impună propriul lichidator judiciar.

ASF a propus la rândul său o listă de șase practicieni.

Aceștia sunt:
Consorțiul Dascăl Insolvency, Maestro SPRL și Intercom Management
CITR
Management Reorganizare Lichidare Iași
Consorțiul Mușat & Asociații, Restructuring Insolvency și Sierra Quadrant
Consorțiul RTZ & Partners, RTZ & Partners București, RTZ & Partners Bistrița, RTZ & Partners Alba, R&I Group
Rovigo
Expert SPRL
Consorțiul Euro Insol și Rominsolv.

CITR manageriază falimentele City Insurance și Carpatica Asig, în vreme ce RTZ are în portofoliu falimentul Forte Asigurări.

Astra Asigurări, un alt faliment notoriu al unui fost lider de piață, este gestionat de KPMG.

Euro Insol este casa de avocatură ce a gestionat insolvența Hidroelectrica, una dintre cele mai mari și mai profitabile companii ale statului.

Creditorii au ultimul cuvânt


După alegerea de către judecător, lichidatorul va trebui confirmat de către adunarea creditorilor.

„Bulgarii omit un aspect aici. Anume că și dacă își impun lichidatorul în primă fază, ceea ce e greu, asta va fi temporar. Lichidatorul trebuie votat de adunarea creditorilor. Or acolo… câte creanțe să cumpere ca să egaleze FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților) sau firmele de asigurare care au de luat pe regrese sau chiar unele service-uri?”, arată surse din ASF.

Trei milioane de clienți


Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat joi că a recepționat 61.004 dosare neachitate de către Euroins, precum și un număr de 3,95 milioane de polițe de asigurare, dintre care 2,78 milioane de polițe RCA și 1,16 milioane de polițe non-RCA.

Aceștia se regăsesc pe lista potențialilor creditori de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele Euroins.