Zelenski afirmă că președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU este „absurdă” și dovedește „falimentul total” al instituției

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că este absurd ca Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, adăugând că acest lucru arată „falimentul total” al instituției, informează Reuters. Sâmbătă, Rusia a preluat președinția celui mai important organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună. Ultima dată când […]

Zelenski afirmă că președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU este „absurdă” și dovedește „falimentul total” al instituției

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seară că este absurd ca Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, adăugând că acest lucru arată „falimentul total” al instituției, informează Reuters.

Sâmbătă, Rusia a preluat președinția celui mai important organism de securitate al ONU, care se rotește în fiecare lună. Ultima dată când Moscova a deținut această funcție a fost în februarie 2022, când trupele ruse au lansat invazia pe scară largă din Ucraina.

„Din nefericire, avem… niște știri evident absurde și distructive”, a declarat Zelenski, în discursul său video de seară adresat națiunii, precizând că bombardamentele rusești au ucis vineri un băiețel de doar cinci luni.

„Și, în același timp, Rusia prezidează Consiliul de Securitate al ONU. Este greu de imaginat ceva care să dovedească mai mult falimentul total al unor astfel de instituții”, a subliniat liderul de la Kiev.

Kremlinul a anunțat vineri că intenționează să își „exercite toate drepturile” în cadrul președinției rotative.

Statele Unite au îndemnat joi Rusia să se „comporte cu profesionalism” atunci când va prelua acest rol, afirmând că nu există mijloace de a bloca Moscova să preia acest rol.

Zelenski a mai declarat că este timpul pentru o revizuire generală a instituțiilor internaționale, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU.

„Reforma este în mod evident necesară pentru a împiedica un stat terorist – și orice alt stat care vrea să fie terorist – să distrugă pacea”, a spus el.

Anterior, șeful cancelariei lui Zelenski, Andrii Yermak, a criticat și Iranul, țară pe care Kievul și aliații săi o acuză că furnizează arme Rusiei. Teheranul neagă faptul că oferă arme Moscovei.

„Este foarte elocvent faptul că de sărbătoarea unui stat terorist – Iranul, un alt stat terorist, Rusia, începe să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”, a scris Yermak pe Twitter, referindu-se la sărbătoarea iraniană de Ziua Republicii Islamice.

Foto: captură video Volodimir Zelenski / Facebook.com

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina