VIDEO | Statuie ridicată din resturile exploziei care a ucis 190 de oameni, în portul din Beirut. “Ne facem auziți prin artă”

Artista libaneză Hayat Nazer a ridicat o statuie din resturile rămase în urma exploziei din portul din Beirut. Timp de mai multe săptămâni, ea a mers pe străzile capitalei libaneze și a strâns metal, sticlă și diverse obiecte, apoi s-a apucat de treabă, scrie CNN. Artista Hayat Nazer spune că nu-și amintește de vreun moment […]

VIDEO | Statuie ridicată din resturile exploziei care a ucis 190 de oameni, în portul din Beirut. “Ne facem auziți prin artă”

Artista libaneză Hayat Nazer a ridicat o statuie din resturile rămase în urma exploziei din portul din Beirut. Timp de mai multe săptămâni, ea a mers pe străzile capitalei libaneze și a strâns metal, sticlă și diverse obiecte, apoi s-a apucat de treabă, scrie CNN.


Artista Hayat Nazer spune că nu-și amintește de vreun moment în care în Liban să fi fost pace, dar că a învățat să-și canalizeze durerea în opere de artă.


Se îndrepta spre Beirut, pe 4 august, când a avut loc explozia în care au murit 190 de oameni, iar alți 6.000 au fost răniți.


“Explozia mi-a frânt inima, am fost devastată. Am fost traumatizată, dar, sincer, toți cei din Liban suntem traumatizați”, a declarat artista de 33 de ani, pentru CNN.


La fel ca mulți alți locuitori, a început să curețe resturile exploziei, iar atunci i-a venit ideea să folosească o parte din ceea ce a găsit pentru a crea o statuie care ar putea să-i inspire pe locuitorii Libanului.


“Încerc să ajut și să repar, și să mă vindec prin artă, așa că acesta este modul meu de a accepta realitatea”, a spus Nazer.


Săptămâni întregi, artista a mers pe străzile orașului și a adunat metal, sticlă și diverse obiecte pe care le-a văzut folositoare. Locuitorii Beirutului, când au auzit ce vrea să facă, i-au dăruit lucruri din casă pentru a le face parte din sculptura din portul distrus de explozie.


Statuia ridicată de Hayat în port are la picioare un ceas blocat la 6.08, momentul exploziei | Foto: Instagram

Am fost șocată. Oamenii mi-au oferit lucruri atât de valoroase - lucruri din copilăria lor, de la bunicii care au murit în războiul civil, lucruri pe care doreau să le păstreze pentru copiii lor.

Hayat Nazer:

După ce a strâns tot ce avea nevoie, Nazer a trecut la treabă, a făcut o sculptură în care o femeie ridică steagul Libanului.


Sculptura, care încă nu are un nume, are chiar și un ceas blocat la 6.08, momentul exploziei.


Vezi această postare pe Instagram

They broke and burned the #LebanesePhoenix #RevolutionPhoenix and the Fist... thx @firassramadan for the video

O postare distribuită de ~ V ~ (@hayat_nazer_v) pe Oct 21, 2020 la 11:02 PDT


Nazer spune că procesul a fost cathartic, dar nu a fost prima dată când a creat o operă de artă inspirată de problemele Libanului.


Înainte de explozie, pe măsură ce protestele față de elita conducătoare a țării s-au înmulțit, Hayat Nazer și-a părăsit slujba în comunicare pentru a face artă.


“Am început brusc să simt nevoia să pictez. Era o nevoie pe care nu o puteam opri. A trebuit să renunț la slujbă, pentru că simțeam că nu pot face schimbarea pe care vreau să o văd în lume fără să mă concentrez asupra artei mele”, a declarat ea.


Lucrările sale includ sculpturi realizate din obiecte găsite, graffitiuri și picturi pe pânză.


Hayat Nazer și una din operele sale de artă | Foto: Instagram

În 2019, Hayat a creat o sculptură numită “Phoenix”, din corturi rupte de contraprotestatari, în timpul unei demonstrații antiguvenamentale. De asemenea, ea a creat o inimă uriașă din pietre și canistre de gaze lacrimogene rămase după revolte.


Foto: Instagram Hayat Nazer

Nazer, care publică fotografii cu creațiile sale pe Instagram, a declarat că mare parte a lucrărilor sale a fost distrusă de autorități.


Se teme că și noua ei sculptură din portul din Beirut va avea aceeași soartă.


“După o explozie, puteți reconstrui case și clădiri, dar ceea ce nu puteți aduce înapoi sunt amintirile. Și de-a lungul istoriei Libanului, guvernul nostru elimină orice ne amintește de ceea ce ni s-a făcut. Asta face acest proiect atât de special. E vorba despre luptă. Ne facem auziți prin artă. Ne spunem propriile povești”, a declarat Hayat Nazer.