VIDEO Cum arată ”Iazul Morilor” filmat din aer la două luni înainte de finalizare

Proiectul ”Iazul Morilor” se apropie de final. După un an de la deschiderea șantierului, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat promisiunea că lucrările vor fi încheiate în septembrie 2021. Pentru ca proiectul să nu ajungă în impas Consiliu Local Municipal a aprobat o modificare de finanțare astfel încât proiectul să dispună de toți banii […]

VIDEO Cum arată ”Iazul Morilor” filmat din aer la două luni înainte de finalizare

Proiectul ”Iazul Morilor” se apropie de final. După un an de la deschiderea șantierului, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat promisiunea că lucrările vor fi încheiate în septembrie 2021.

Pentru ca proiectul să nu ajungă în impas Consiliu Local Municipal a aprobat o modificare de finanțare astfel încât proiectul să dispună de toți banii necesari.

Proiectul ”Iazul Morilor” prevede reamenajarea unei porțiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale și Biserica Sfântul Ștefan. Întreaga zonă va fi complet schimbată.

Vor fi amenajate spații verzi, un canal de apă, locuri de joacă pentru copii, zonă de promenadă, cafenele, un muzeu dar și mai multe locuri de parcare moderne. Investiția totală se ridică la circa un million de euro.

Imagini cu șantierul ”Iazul Morilor”, surprinse cu drona la două luni înainte de finalizarea proiectului, au fost publicate de Ionuț Sorin pe pagina sa de Facebook. Întregul clip, aiciIazul morilor se confundă cu istoria orașului. De-a lungul acestui fir de apă curgătoare s-a dezvoltat, de fapt, vechiul târg al Buzăului. Se știe că la 1525 funcționau aici 12 mori de apă. În 1856 existau vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână și tăbăcării, iar mai târziu, după 1900, au apărut și topitoriile de cânepă.

Cu timpul, vechiul canal natural care traversa orașul pe la suprafață a fost acoperit. Acum, Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Naţional 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall.

Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi şi iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.