Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: „La cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută”

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că reacţiile adverse la vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare. Valeriu Gheorghiță a explicat de ce mai multe persoane se plâng de reacții adverse mai […]

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: „La cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută”

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că reacţiile adverse la vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca pot fi mai frecvente după prima doză, comparativ cu alte vaccinuri, dar scad la a doua administrare.


Valeriu Gheorghiță a explicat de ce mai multe persoane se plâng de reacții adverse mai grave după administrarea primei doze cu serul AstraZeneca decât după ce se imunizează cu alte vaccinuri.


"Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie”, a spus Valeriu Gheorghiță.


”Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută, comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză", a precizat Valeriu Gheorghiţă.


Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a precizat că în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina ''spike''.


”Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen, care - în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina 'spike'. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente”, a mai precizat Gheorghiță.


De la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, au fost imunizate 675.234 de persoane (341.046 de persoane cu o doză şi 334.188 de persoane cu două doze), potrivit informațiilor transmise marți de Centrul de vaccinare.


Conform cifrelor oficiale, cele mai multe reacții adverse din ultimele 24 de ore s-au produs după administrarea vaccinului AstraZeneca, 147, în comparație cu Pfizer, 53.


Asta în condițiile în care vaccinul Pfizer a fost administrat la 19.622 de persoane, în timp ce 9.607 persoane au primit vaccinul AstraZeneca.


FOTO: Hepta