Un medic s-a oferit voluntar pentru testarea unui vaccin anti-COVID-19. Ce efecte secundare a avut serul

Lisa Fitzpatrick, un medic epidemiolog din Washington DC, a participat la studiul vaccinului Moderna mRNA-1273 aflat în faza trei. Ea a acceptat să fie vaccinată pentru a-și demonstra încrederea în știință, într-o perioadă în care “frica și îndoiala înfloresc”, scrie Business Insider. Femeia de 52 de ani s-a vaccinat de două ori. Ea a mers […]

Un medic s-a oferit voluntar pentru testarea unui vaccin anti-COVID-19. Ce efecte secundare a avut serul

Lisa Fitzpatrick, un medic epidemiolog din Washington DC, a participat la studiul vaccinului Moderna mRNA-1273 aflat în faza trei. Ea a acceptat să fie vaccinată pentru a-și demonstra încrederea în știință, într-o perioadă în care “frica și îndoiala înfloresc”, scrie Business Insider.


Femeia de 52 de ani s-a vaccinat de două ori. Ea a mers periodic la medic pentru ca starea de sănătate să-i fie monotorizată și pentru a i se face mai multe teste COVID-19 pentru a vedea dacă vaccinul funcționează.


După ce i-a fost administrat vaccinul, ea a avut simptome ușoare, precum dureri musculare și oboseală.


Lisa spune că dorește ca oamenii să nu mai fie reticenți în privința vaccinării și să nu mai asculte părerile politicienilor în ceea ce privește știința.


Numărul americanilor care spun că ar fi dispuși să primească un vaccin anti-COVID-19 imediat ce este disponibil este în scădere, arată un recent sondaj realizat de STAT și The Harris Poll.


Doctorița știe că acest lucru este adevărat, deoarece a stat de vorbă cu peste 1.000 de oameni de-a lungul pandemiei. Aceste conversații i-au arătat că în loc ca oamenii să fie solidari și să arate încredere, deoarece sunt cele mai necesare, frica și suspiciunile înfloresc tot mai mult.


Ea s-a hotărât să încerce vaccinul aflat în faza trei de testate, o etapă în care deja se știe că vaccinul nu poate face rău, în urmă cu o lună, după ce a constatat câtă neîncredere au oamenii în vaccinul anti-COVID-19.


Cred că cel mai bun mod de a înțelege, de a învăța și de a educa pe altcineva despre ceva este să experimentezi singur

Lisa Fitzpatrick pentru Business Insider:

A doua noapte după primul vaccin, la ora 2:00, ea a avut o durere puternică musculară la braț. Atunci, a luat ibuprofen și s-a întors la culcare. Când s-a trezit, câteva ore mai târziu, brațul nu o mai durea, dar se simțea obosită.


După al doilea vaccin, Lisa a avut aceleași simptome, era puțin obosită, la fel ca prima dată, dar brațul nu o mai durea atât de tare.


Doctorița spune că nu înțelege motivul pentru care politicienii își dau cu părerea în fața presei despre procesele științifice. “Nu sunt experți în acest domeniu; a face acest lucru servește doar pentru a deruta publicul, așa cum vedem acum”.