ULTIMA ORĂ | Klaus Iohannis își cere scuze și recunoaște că a prezentat greșit calculul pentru scenariile de deschidere a școlii

La aproape 24 de ore de la conferința de presă în care Iohannis a prezentat scenariile privind începerea anului școlar, Administrația Prezidențială transmite, într-un comunicat, că șeful statului a spus o formulă de calcul greșită. Libertatea a scris astăzi despre acest lucru, după ce un sociolog a făcut calculele după formula prezentată de președinte. Ulterior, […]

ULTIMA ORĂ | Klaus Iohannis își cere scuze și recunoaște că a prezentat greșit calculul pentru scenariile de deschidere a școlii

La aproape 24 de ore de la conferința de presă în care Iohannis a prezentat scenariile privind începerea anului școlar, Administrația Prezidențială transmite, într-un comunicat, că șeful statului a spus o formulă de calcul greșită.


Libertatea a scris astăzi despre acest lucru, după ce un sociolog a făcut calculele după formula prezentată de președinte.


Ulterior, la cererea ziarului, Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, una dintre instituțiile implicate în stabilirea formulei, a explicat cum stau lucrurile.


„Este vorba de numărul de cazuri noi la 14 zile, deci este rata de noi infectări cumulată la 14 zile raportată la 1.000 de locuitori”, a spus secretarul de stat Dragoș Garofil.


Aceeași formulă de calcul o prezintă acum și Administrația Prezidențială.


„Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”, scrie în comunicatul remis de Palatul Cotroceni.