Ucraina amenință ca va boicota Jocurile Olimpice de la Paris, dacă vor participa sportivii ruși și belaruși. „O astfel de situaţie este inacceptabilă”

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a declarat despre eventuala participare a sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice 2024 că ar prefera să îi vadă concurând sub drapel neutru, informează AFP, citată de News.ro. „O astfel de situaţie este inacceptabilă pentru statul nostru”, a reacţionat ministrul ucrainean al sporturilor, Vadim Gutzeit. „Poziţia noastră rămâne neschimbată: […]

Ucraina amenință ca va boicota Jocurile Olimpice de la Paris, dacă vor participa sportivii ruși și belaruși. „O astfel de situaţie este inacceptabilă”

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a declarat despre eventuala participare a sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice 2024 că ar prefera să îi vadă concurând sub drapel neutru, informează AFP, citată de News.ro.

„O astfel de situaţie este inacceptabilă pentru statul nostru”, a reacţionat ministrul ucrainean al sporturilor, Vadim Gutzeit.

„Poziţia noastră rămâne neschimbată: atât timp cât este război în Ucraina, sportivii ruşi şi belaruşi nu trebuie să participe la competiţiile internaţionale. Dacă nu suntem ascultaţi, nu exclud posibilitatea ca noi să boicotăm şi să refuzăm participarea la JO”, a precizat Vadim Gutzeit.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, marți, omologului francez Emmanuel Macron ca sportivilor ruși să nu li se permită participarea la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

„Am insistat în mod special asupra faptului că sportivii ruşi nu trebuie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris”, a declarat Volodimir Zelenski.

Dreptul de a participa la Jocurile Olimpice depinde de 28 de federații internaționale care reglementează sporturile olimpice de vară și nu de Comitetul Olimpic Internațional.

Executivul CIO dorește ca sportivii ruși și belaruși să fie reintegrați în condiții stricte și a oferit federațiilor internaționale o foaie de parcurs cu recomandări speciale în acest sens.

Potrivit CIO, rușii și belarușii vor putea participa ca sportivi neutri, cu condiția să nu fi susținut războiul din Ucraina și să se conformeze Codului Mondial antidoping.

Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris, Franța, în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

FOTO: EPA