Tânăra mexicană condamnată după ce l-a ucis pe bărbatul care tocmai o violase a fost eliberată: „Conduita ei este exceptată de răspundere penală”

Roxana Ruiz, 23 de ani, tânăra din Oaxaca de Juarez, sudul Mexicului, condamnată la șase ani și două luni pentru uciderea brutală a violatorului ei pentru „legitimă apărare excesivă”, a fost eliberată, relatează Bild. Procurorul și-a retras acuzația, iar parchetul a subliniat că „această conduită este exceptată de răspundere penală”, potrivit TV Azteca. În mai […]

Tânăra mexicană condamnată după ce l-a ucis pe bărbatul care tocmai o violase a fost eliberată: „Conduita ei este exceptată de răspundere penală”

Roxana Ruiz, 23 de ani, tânăra din Oaxaca de Juarez, sudul Mexicului, condamnată la șase ani și două luni pentru uciderea brutală a violatorului ei pentru „legitimă apărare excesivă”, a fost eliberată, relatează Bild. Procurorul și-a retras acuzația, iar parchetul a subliniat că „această conduită este exceptată de răspundere penală”, potrivit TV Azteca.

În mai 2021, Ruiz, care lucra ca vânzătoare de cartofi prăjiți în Nezahualcoyotl, a intrat în vorbă cu un bărbat pe care-l văzuse în cartier.

Individul s-a oferit să o conducă, apoi a rămas la ea peste noapte, motivând că era târziu și era departe de casă.

Ruiz a fost de acord să-l lase să doarmă pe o saltea. pe podea. Dar, în timpul nopții, el a venit peste ea, a lovit-o, i-a rupt hainele și a violat-o, potrivit apărării.

Tânăra, mama unui copil de patru ani, a ripostat, iar în lupta pentru a se elibera, l-a ucis pe agresor, ștrangulându-l cu o cămașă.

Intrată în panică, tânăra a pus cadavrul bărbatului într-un sac și l-a târât în ​​stradă, unde a fost reținută de polițiști.

Din cauza faptului că Ruiz a vrut să dezmembreze și să ascundă cadavrul, judecătorul a insistat asupra unei condamnări. Ea a acționat în legitimă apărare, dar a folosit „forță excesivă”, se arată în verdict.

Regret ceea ce am făcut, dar dacă nu aș fi făcut-o, aș fi fost moartă astăzi.
Roxana Ruiz, pentru AP, anul trecut:

Ruiz a stat nouă luni în închisoare, sub acuzația de omucidere cu exces de legitimă apărare. A fost eliberată în așteptarea procesului.

Pe 18 mai, Roxana Ruiz a fost condamnată la șase ani și două luni de închisoare, o decizie pe care avocații ei au numit-o „discriminatorie” și la care au făcut apel.

Verdictul a declanșat proteste în Mexic, iar grupurile pentru drepturile femeilor, care susținuseră deja cauza lui Ruiz, au declarat că „hotărârea incriminează supraviețuitorii violenței sexuale și îi protejează pe agresori”.

Manifestanții din capitala Ciudad de Mexico au purtat pancarte pe care scria: „A-mi apăra viața nu este o crimă”.

Mexicanii au ieșit în stradă pentru Roxana Ruiz. Foto: Profimedia

Ulterior, a intervenit chiar și președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador (69 de ani). La o conferință de presă, el a spus că va încerca să o grațieze pe tânăra de 23 de ani.

Sâmbăta trecută, Parchetul a declarat că a decis să renunțe la acuzații, iar Roxana Ruiz a fost „achitată de vinovăție”, după o revizuire a cazului. Decizia nu a fost atacată cu apel.

#ÚLTIMAHORA | En los juzgados penales de #Nezahualcóyotl, jueza absuelve de responsabilidad a Roxana Ruiz.Se le había sentenciado a seis años de prisión por excederse en la legítima defensa al defenderse de su #violador.Aún faltan tres días para que la otra parte apele. pic.twitter.com/n98z0S4ubm— Fuerza Informativa Azteca (@AztecaNoticias) May 23, 2023

Ruiz a acționat „doar în legitimă apărare”, iar „conduita ei este exceptată de răspundere penală”.

Decizia eliberării a fost salutată în Mexic. Avocatul ei a declarat agenției de presă Associated Press: „Înseamnă pur și simplu că își recunosc nevinovăția. Este conștientizarea că a avut dreptate să se apere”.


https://youtu.be/L0-SUF1GWgE

Foto: captiră Fuerza informativa Azteca/ TV Azteca