Suspectul acuzat de masacrul din Highland Park și-a recunoscut faptele. Robert Crimo intenționa să comită un al doilea atac

Bărbatul acuzat de uciderea a șapte persoane la parada de Ziua Independenței din Highland Park a mărturisit poliției că el este autorul atacului, deschizând focul de pe un acoperiș din suburbia orașului Chicago asupra mulțimii, și că apoi a fugit în zona Madison, din statul vecin Wisconsin, unde intenționa să tragă din nou, au anunțat […]

Suspectul acuzat de masacrul din Highland Park și-a recunoscut faptele. Robert Crimo intenționa să comită un al doilea atac

Bărbatul acuzat de uciderea a șapte persoane la parada de Ziua Independenței din Highland Park a mărturisit poliției că el este autorul atacului, deschizând focul de pe un acoperiș din suburbia orașului Chicago asupra mulțimii, și că apoi a fugit în zona Madison, din statul vecin Wisconsin, unde intenționa să tragă din nou, au anunțat miercuri autoritățile americane, potrivit The Associated Press.

Suspectul – Robert Crimo – s-a întors în Illinois, unde a fost arestat ulterior, după ce a decis că nu era pregătit să comită un alt atac în Wisconsin, a declarat a declarat Christopher Covelli, de la poliţia din Highland Park, în cadrul unei conferințe de presă organizate după audierea în care bărbatului de 21 de ani i-a fost refuzată cauțiunea.

Atacul de la parada de 4 iulie a pus pe jar o altă comunitate americană – de data aceasta, bogata Highland Park, unde locuiesc aproximativ 30.000 de persoane, suburbie a orașului Chicago aflată în apropiere de malul lacului Michigan. Peste 20 de persoane au fost rănite, unele grav, iar sute de participanți la eveniment, părinți și copii, au fugit panicați.

Covelli a precizat că nu pare că suspectul ar fi plănuit un alt atac în Wisconsin, dar a fugit acolo, a văzut o altă sărbătoare de Ziua Independenței și „s-a gândit serios” să deschidă focul. Atacatorul a renunțat la pușca semiautomată pe care a folosit-o în Illinois, dar avea la el o altă armă, similară, și încă aproximativ 60 de cartușe, potrivit lui Covelli.

Ulterior, poliția i-a găsit telefonul în Middleton, Wisconsin, care se află la aproximativ 135 de mile (217 kilometri) de Highland Park.

Cu câteva ore înainte de arestarea sa, poliția a avertizat că bărbatul înarmat este încă în libertate și că trebuie considerat înarmat și periculos. Mai multe orașe din apropiere au anulat evenimentele de 4 iulie, inclusiv parade și focuri de artificii. Majoritatea festivităților din capitala statului Wisconsin și din împrejurimi au continuat.

Procurorul adjunct al comitatului Lake, Ben Dillon, a declarat în instanță că bărbatul înarmat a urcat pe scara de incendiu a unei clădiri de deasupra paradei din Highland Park, „a privit în jos, a țintit” și a tras asupra oamenilor de peste drum. Robert Crimo a lăsat cartușele a 83 de gloanțe și a trei încărcătoare de muniție pe acoperiș. Inițial, bărbatul a evitat să fie prins deghizându-se în femeie și amestecându-se în mulțimea care fugea, potrivit poliției.

Unii dintre răniți sunt în continuare spitalizați și se află în stare critică, a precizat Covelli, iar bilanțul victimelor ar putea crește în continuare. Decesele provocate de împușcături au lăsat deja un băiețel de 2 ani fără părinți, familii care plâng pierderea bunicilor și o sinagogă care plânge moartea unui credincios care timp de zeci de ani a lucrat în cadrul personalului de acolo.

Procurorul general al comitatului Lake, Eric Rinehart, a declarat că intenționează să aducă acuzații de tentativă de omor și de agresiune în formă agravantă pentru fiecare persoană care a fost rănită în atac.

„Vor urma multe, multe alte acuzații”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, estimând că aceste acuzații vor fi anunțate în cursul lunii iulie.

Dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile de crimă de gradul întâi, bărbatul înarmat va primi o pedeapsă obligatorie care prevede închisoarea pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Suspectul, Robert Crimo al III-lea, a purtat o cămașă neagră cu mâneci lungi în timp ce a apărut în fața instanței prin intermediul unei videoconferințe. În timp ce procurorul a descris împușcăturile, acesta i-a spus judecătorului că nu are un avocat, fără a face alte declarații.

Marți, Thomas A. Durkin, un important avocat din Chicago, a anunțat că îl va reprezenta pe Crimo și că acesta intenționează să pledeze nevinovat pentru toate acuzațiile. Însă Durkin a declarat miercuri în fața instanței că se află în conflict de interese în acest caz. Lui Crimo i-a fost desemnat un apărător din oficiu.

Eric Rinehart a lăsat, de asemenea, deschisă posibilitatea de a-i pune sub acuzare pe părinții lui Crimo, declarând presei că „nu vrea să răspundă” la această întrebare în acest moment, în contextul în care ancheta continuă.

Steve Greenberg, avocatul părinților lui Crimo, a declarat pentru The Associated Press că părinții nu sunt îngrijorați că vor fi acuzați în cazul fiului lor.

Crimo urmează să compară în faţa unui alt judecător de la tribunalul din Waukegan, pe data de 28 iulie.

Foto: Profimedia Images