Strigătul unui primar rămas fără spital către Guvern: “Sulină, Sulină, când ai apă, n-ai lumină. Vedem primii soarele, ultimii dreptatea”

Edilul din Sulina, Nicolae Răduș, a trimis o cerere către DSP Tulcea și Ministerul Sănătății, prin care cere măsuri pentru redeschiderea spitalului din oraș. Luna trecută, o gravidă în luna a șaptea a murit în șalupă în timp ce era dusă la Tulcea. Sulina, cel mai estic punct al României, este orașul care, din luna […]

Strigătul unui primar rămas fără spital către Guvern: “Sulină, Sulină, când ai apă, n-ai lumină. Vedem primii soarele, ultimii dreptatea”
Edilul din Sulina, Nicolae Răduș, a trimis o cerere către DSP Tulcea și Ministerul Sănătății, prin care cere măsuri pentru redeschiderea spitalului din oraș. Luna trecută, o gravidă în luna a șaptea a murit în șalupă în timp ce era dusă la Tulcea.Nicolae Răduș, primarul orașului SulinaSulina, cel mai estic punct al României, este orașul care, din luna ianuarie, a rămas fără medic urgentist. Asta după ce singurul doctor cu această specializare a fost detașat la Tulcea.Spitalul din Sulina a fost închis în 2011, însă cazurile grave erau văzute la o secție UPU care ținea de Spitalul Județean de Urgență din Tulcea.Totuși, luna trecută, comunitatea a izbucnit după ce o gravidă în luna a șaptea a murit în șalupa care o transporta către Tulcea. Aceasta acuzase febră foarte mare în ultimele 5 zile și fusese văzută doar de un medic aflat din întâmplare la Sulina, în concediu.În acest moment, după cum Libertatea scria încă din aprilie, la Sulina mai există doar doi medici de familie și unul pediatru, care nu pot prelua urgențele. 60 de kilometri sunt între Sulina și Tulcea, aproximativ 38 de mile marine Astfel, încă de luna trecută, primarul Nicolae Răduș a trimis o solicitare oficială către Ministerul Sănătății și către DSP Tulcea pentru a se lua măsuri.Oamenii din Sulina “văd primii soarele, ultimii dreptatea”În prima pagină a cererii, primarul compară problemele din anul 2020 cu cele din anii comunismului, când localnicii glumeau, amar, “Sulină, Sulină, când ai apă, n-ai lumină”.Acesta afirmă că problemele s-au acutizat în 2020, iar comunitatea consideră că oamenii din Sulina „văd primii soarele, ultimii dreptatea”.Contactat de Libertatea, primarul a confirmat că a făcut demersurile pentru luarea unor măsuri.Pe internet, localnicii au pornit o petiție care, în acest moment, are peste 2.600 de semnături.“A trebuit să moară două suflete nevinovate ca să ne trezim la realitate, unii, că Sulina ar avea neapărat nevoie de redeschiderea spitalului, medici de urgență competenți adusi la Sulina(...), singurul oraș unde s-ar putea salva vieți din satele alăturate nevoiașe, turiști, oameni care ar avea nevoie de ajutor urgent fără a se mai deplasa cu risc până în Tulcea. Trebuie făcut ceva în acest sens! Câți trebuie să mai moară?”, se arată în petiție.