Soția lui El Chapo recunoaște în instanță că a ajutat cartelul condus de soțul ei să facă trafic de droguri

Emma Coronel Aispuro, soția lui Joquin El Chapo Guzman, a pledat joi vinovată în Statele Unite pentru trei infracțiuni, inclusiv că și-a ajutat soțul să conducă imperiul infracțional de miliarde de dolari și că a conspirat pentru fuga din închisoare, din 2015, a soțului său, fostul lider al cartelului mexican Sinaloa, relatează The Guardian. Îmbrăcată […]

Soția lui El Chapo recunoaște în instanță că a ajutat cartelul condus de soțul ei să facă trafic de droguri

Emma Coronel Aispuro, soția lui Joquin El Chapo Guzman, a pledat joi vinovată în Statele Unite pentru trei infracțiuni, inclusiv că și-a ajutat soțul să conducă imperiul infracțional de miliarde de dolari și că a conspirat pentru fuga din închisoare, din 2015, a soțului său, fostul lider al cartelului mexican Sinaloa, relatează The Guardian.


Îmbrăcată în uniformă verde de închisoare, Coronel, în vârstă de 31 de ani, a apărut joi la tribunalul federal din Washington și a pledat vinovată pentru trei capete de acuzare: participare la distribuirea de droguri interzise, la spălarea banilor și pentru asistarea cartelului Sinaloa.


Ca parte a acordului ei de recunoaștere, ea a recunoscut că a conspirat pentru a-și ajuta soțul să scape dintr-o închisoare mexicană în 2015.


Ea a fost arestată în februarie pe aeroportul internațional Dulles din Virginia și a stat după gratii de atunci.


Coronel Aispuro a ascultat în liniște în timp ce procurorii au descris cum ar putea dovedi activitatea ei ilegală dacă ar alege să meargă în judecată.


„Da”, a spus ea printr-un traducător, la întrebarea judecătorului dacă a comis efectiv crimele descrise de guvern.


Coronel putea fi condamnată la închisoare pe viață doar pentru acuzația de distribuire a drogurilor. Celelalte două acuzații împotriva ei sunt condamnate la pedepse maxime de 20 de ani și, respectiv, 10 ani.


„Este foarte fericită să lase acest capitol în spatele ei”, a declarat avocatul Jeffrey Lichtman, în fața tribunalului. „Nu se aștepta să fie arestată după ce soțul ei a primit închisoare pe viață. Deci, acesta este în mod evident un moment tulburător. Dar vom trece de el.”


Procurorii au susținut că Coronel Aispuro „a lucrat îndeaproape cu structura de comandă și control” a cartelului Sinaloa și a conspirat pentru a distribui cantități mari de droguri, știind că vor fi introduse în SUA.


Fiind cel mai mare traficant de narcotice din Mexic, Guzmán a condus un cartel responsabil pentru contrabanda cu cocaină și alte droguri în Statele Unite timp de 25 de ani, spun procurorii. Aceștia au mai spus că membri cartelului, cunoscuți și ca „armata sa de sicari” sau „asasinii”, se aflau sub ordinul de a răpi, tortura și ucide pe oricine i-a ieșit în cale.


Procurorul Anthony Nardozzi a declarat că soția lui El Chapo a „ajutat și a încurajat” obiectivele cartelului Sinaloa de a face trafic de droguri în SUA și a contribuit la importul a peste 450.000 kg de cocaină, 90.000 kg de heroină, 45.000 kg de metamfetamină și aproximativ 90.000 kg de marijuana.


Avocatul Lichtman a insistat că Emma Coronel Aisupro a fost un „participant foarte mic” în imperiul drogurilor. „Ea a fost o parte foarte mică a acestui lucru mult mai mare”, a spus el.


Arestarea ei la începutul acestui an a fost o surpriză, în parte, deoarece autoritățile nu au făcut nicio mișcare pentru a o aresta în ultimii doi ani, chiar și după ce a fost implicată în crimele soțului ei. În timpul procesului lui Guzmán din 2019, procurorii au spus că a ajutat la orchestrarea celor două fugi din închisoare ale lui Guzmán.


Nardozzi a spus că Coronel Aispuro „a servit drept intermediar” pentru a transmite mesaje membrilor cartelului după ce soțul ei a fost arestat și, de asemenea, a conspirat cu fiii lui Guzmán pentru „planificarea și coordonarea” evaladării sale din închisoare.