Senator PSD, despre bolnavul COVID-19 asimptomatic: „Dacă stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și dezinfectează cu clor, este o măsură mai mult decât suficientă”

Discuţiile de luni, din comisia juridică a Senatuluia adus în prim plan şi prevederea privind izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus, în dezbaterea din Comisia juridică, la proiectul privind carantina, că PSD are un amendament care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite […]

Senator PSD, despre bolnavul COVID-19 asimptomatic: „Dacă stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și dezinfectează cu clor, este o măsură mai mult  decât suficientă”
Discuţiile de luni, din comisia juridică a Senatuluia adus în prim plan şi prevederea privind izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus, în dezbaterea din Comisia juridică, la proiectul privind carantina, că PSD are un amendament care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala, iar acest lucru înseamnă că toată lumea iar trebui să intre în spital.În opinia lui Arafat, Ministerul Sănătăţii poate emite oricând un ordin care spune că pacienţii asimptomatici pot sta acasă, dar trebuie ţinut cont de alte boli grave. "Sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mişcare. Şi dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public", a explicat Arafat, el dând exemplul bolnavii de tuberculoză. Secretarul de stat a precizat că nu este înţeles foarte clar termenul „asimptomatic" şi a atras atenţia că o persoană le poate infecta pe altele, însă la ea nu se manifestă sau nu se vede boala. Arafat a mai spus că, în cazul în care asimptomaticul stă acasă, trebuie să existe nişte reguli foarte clare. "Oamenii trebuie să ştie că asimptomaticul va fi printre ei. Peste 50% din infectile de COVID sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru ca e pacient, este pozitiv, chiar dacă e asimptomatic. Pacientul poate să transmită virusul familiei şi la toţi din jurul lor”, a mai spus Arafat. În replică, senatorul PSD Florin Ovidiu Orțan, medic de profesie, a declarat că pacientul asimptomatic nu reprezintă un pericol şi că ar trebui să stea acasă."Asimptomaticul e asimptomatic pentru că are doze mici virale, e asimptomatic pentru că nu tușește și nu strănută. Având doze mici virale el împrăștie cantități mici de virus. Dacă stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”Florin Ovidiu OrţanŞi fostul ministru al Sănătăţii, senatorul Florian Bodog a spus că pacienţii asimptomatici "sunt trataţi cu ciorbă"."Asimptomaticii sunt trataţi cu ciorbă. Medicamentele pe care le primesc, de exemplu Plaquenil, nu sunt autorizate. Să nu ne jucăm cu tratamentul forţat al populaţiei", a spus Bodog.