Șefa Verzilor din Belgia, criticată că s-a dus cu un taxi la un interviu, în „Duminica fără mașini”: „Făceam 45 de minute cu bicicleta, ceea ce era un pic complicat”

Politicienii belgieni au criticat-o aspru pe copreședinta partidului ecologist Ecolo, Rajae Maouane, pentru că a luat un taxi să ajungă la un interviu în care a vorbit despre sustenabilitate în „Duminica fără mașini”, singura zi de duminică din an în care mașinile sunt interzise în Bruxelles, scrie luni, 18 septembrie, Politico. „Nu am de gând […]

Șefa Verzilor din Belgia, criticată că s-a dus cu un taxi la un interviu, în „Duminica fără mașini”: „Făceam 45 de minute cu bicicleta, ceea ce era un pic complicat”

Politicienii belgieni au criticat-o aspru pe copreședinta partidului ecologist Ecolo, Rajae Maouane, pentru că a luat un taxi să ajungă la un interviu în care a vorbit despre sustenabilitate în "Duminica fără mașini", singura zi de duminică din an în care mașinile sunt interzise în Bruxelles, scrie luni, 18 septembrie, Politico.

"Nu am de gând să vă mint, am venit aici cu un taxi", le-a spus ea gazdelor Martin Buxant și Christophe Deborsu în timpul interviului televizat, după ce jurnaliștii au întrebat-o cum a ajuns la studio într-o zi în care nu este permisă circulația cu vehiculele personale în oraș.

"De acasă până aici, aveam de făcut 45 de minute cu bicicleta, ceea ce era un pic complicat, așa că am luat un taxi", a adăugat ea.

Deplasarea cu un taxi este permisă în timpul zilei fără mașini din capitala belgiană, dar observatorii și politicienii belgieni au criticat-o pentru că a ales un mijloc de transport cu emisii ridicate.

În timpul interviului, ea a pledat pentru noi investiții în transportul public, pentru schimbarea configurației parcărilor din oraș și reducerea prețurilor la biletele de autobuz și de tren.

"Dacă oamenii aleg mașinile, atunci acest lucru se întâmplă pentru că alte mijloace de transport public nu sunt suficient de dezvoltate, așa că este responsabilitatea politicienilor", a spus ea.

Partidul Ecolo susține mobilitatea ecologică printr-un plan în 16 puncte pentru îmbunătățirea sistemului de transport.

Marc-Jean Ghyssels, membru al parlamentului belgian din Bruxelles, a ironizat-o pe Maouane pe platforma de socializare X (fosta Twitter), scriind: "Să iei mașina în ziua fără mașini pentru a vorbi despre ecologie! Pentru că «45 de minute cu bicicleta este un pic complicat»".

@RajaeMaouane Prendre la voiture le jour de la journée sans voiture pour parler écologie ! ?Parce que "45 minutes à vélo, c'est un peu compliqué" ?? @elkevdbrandt @Ecolo #journéesansvoiture #stib #écologie #deuxpoidsdeuxmesures #goodmove pic.twitter.com/V8L9LT39E1— Marc-Jean Ghyssels (@Ghysselsmj) September 17, 2023

A doua zi, Rajae Maouane a postat pe X o fotografie cu ea pe o bicicletă electrică.

Pour me rendre sur le plateau de RTL, j'ai opté pour un transport public : le taxi.Assez stressée par l'enjeu et par l'idée d'arriver en retard face aux puncheurs, ai pris un taxi et l'assume #multimodalitéMais pas de panique, j'ai profité de Bruxelles sans voitures après ?? pic.twitter.com/Ctj4tskRbq— Rajae Maouane ?? (@RajaeMaouane) September 18, 2023

Foto: Profimedia Images