Sculptorul Marcel Voinea a murit. Artistul avea 71 de ani

Uniunea Artiștilor Plastici din România a anunțat decesul sculptorului și pictorului Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP. Născut la Băilești, în Dolj, unde era cetățâean de onoare, artistul avea 71 de ani. Marcel Voinea a absolvit în 1977 Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură. A fost […]

Sculptorul Marcel Voinea a murit. Artistul avea 71 de ani

Uniunea Artiștilor Plastici din România a anunțat decesul sculptorului și pictorului Marcel Voinea, fost președinte al Filalei Craiova a UAP. Născut la Băilești, în Dolj, unde era cetățâean de onoare, artistul avea 71 de ani.

Marcel Voinea a absolvit în 1977 Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură. A fost profesor de sculptură la Școala de Arte „Grigore Gabrielescu” și la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Activitatea sa prolifică a fost marcată de numeroase expoziții de grup sau personale, de o îndelungată colaborare cu revista „Ramuri” în calitate de grafician și de realizarea unui mare număr de lucrări de artă monumentală:
„Gelu”, statuie ecvestră, Someşeni, Cluj;
„Arhanghelul Mihail”, Ghidici, Dolj;
„Evangheliştii”, Ungureni, Craiova;
„Monumentul eroilor”, Ocoliş, Alba;
„Peşte în izvor de lumină”, Piaţa centrală, Târgu Jiu, Gorj;
Aleea Personalităţilor, Parcul Teatrului Naţional, Craiova: Amza Pellea; Grigore Gabrielescu; Henri Coandă; Constantin Brâncuşi; Tudor Arghezi; Gogu Constantinescu

Artistul a semnat și lucrări de pictură (1978 – Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Bodăieşti, Dolj; 1994 – Alegorie, Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 1999 – Fiesta Casa Capittanelii, Osimo, Italia; 2006 – Alegoria celor şapte arte, Casa Le Baron, Craiova).

Despre Marcel Voinea, criticul de artă Petre Tănăsoaica scria, într-un articol apărut în „România literară”, în 2012: „Mai întâi, Marcel Voinea este un excepţional desenator, a cărui imaginaţie poetică completează fericit, în secvenţialităţi memorabile, adevărate poveşti şi interpretări ale textelor biblice, subminate, însă, permanent de o ironie devastatoare. Pentru că toate personajele sale, aflate într-o dinamică de o inocentă spontaneitate, se trezesc într-un spaţiu al fabulei, reinterpretate mereu într-o citire trecută prin grila metafizică”.

În 2012, Uniunea Artiştilor Plastici din România l-a premiat pentru întreaga activitate.