Scena care l-a impresionat pe unul dintre medicii români trimiși în Turcia: „Se încălzesc la focuri făcute în fața blocurilor”
Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă în Turcia pentru a ajuta victimele cutremurului, a descris într-un interviu pentru News.ro cum trăiesc unii dintre oamenii ale căror case s-au prăbușit – pe străzi, în condiții de ger și cu teamă de alte replici ale cutremurului. Ionuț Olaru, încă un medic […]

Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă în Turcia pentru a ajuta victimele cutremurului, a descris într-un interviu pentru News.ro cum trăiesc unii dintre oamenii ale căror case s-au prăbușit - pe străzi, în condiții de ger și cu teamă de alte replici ale cutremurului.
Ionuț Olaru, încă un medic şi doi asistenţi fac parte din echipa RO-USAR trimisă luni, 6 februarie, de România pentru a sprijini Turcia. Cei patru intervin la o bază de operațiuni în regiunea Hatay, oraşul Antakya.
Medicul a mărturisit că a întâlnit oameni care dorm pe străzi, încălzindu-se la focuri făcute în faţa blocurilor rămase în picioare. Le e teamă să intre în locuințe, nu știu dacă nu cumva vor mai fi replici ale cutremurului care să le pună viața în pericol.
Această imagine l-a impresionat profund pe medic, notează News.ro.
„Nici nu vreau să-mi închipui, să-mi imaginez prin ce trec oamenii, am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri, în miez de noapte se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor”, a spus medicul.
El a adăugat că își poate „da seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia”, în condițiile în care unde de șoc au fost resimțite și în cursul zilei de marți, 7 februarie.
„De când şi noi suntem aici au fost câteva unde de şoc. Din fericire, de intensitate mică”, a spus medicul.
Cum decurge misiunea
Medicul Olaru a spus că sunt ture de şase ore, dar că acest program poate fi influențat de cât rezistă echipa şi de realitatea din teren.
„În acest moment suntem entuziasmaţi că putem oferi ajutor, sunt victime ce pot beneficia în urma ajutorului pe care îl oferim, iar asta ne impulsionează să facem tot posibilul”, a spus medicul.
Dr. Ionuţ Olaru a mai fost şi în Albania, pentru a ajuta victimele cutremurului major care a avut loc în 2019, potrivit News.ro.