Scandaluri de corupție la Kiev. Mită de 400.000 de euro pentru generatoare și mâncare pentru armată la prețuri umflate și de trei ori

Ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut pentru luare de mită, în timp ce conducerea ministerului Apărării a fost convocată de Parlamentul ucrainean, în urma unor acuzații că a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de două-trei ori mai mari, relatează publicația The Kyiv Independent și Agerpres. Un oficial de rang înalt din […]

Scandaluri de corupție la Kiev. Mită de 400.000 de euro pentru generatoare și mâncare pentru armată la prețuri umflate și de trei ori

Ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut pentru luare de mită, în timp ce conducerea ministerului Apărării a fost convocată de Parlamentul ucrainean, în urma unor acuzații că a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de două-trei ori mai mari, relatează publicația The Kyiv Independent și Agerpres.

Un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev este acuzat că a luat o mită de 400.000 de euro. Vasili Losinskii, adjunct în ministerul ucrainean al Infrastructurii, ar fi luat suma de bani pentru achiziționarea unor generatoare. Procurorii ucraineni anticorupție au efectuat, sâmbătă, percheziții la locuința sa, iar oficialul a fost reținut, relatează Agerpres.

În aceeași zi în care oficialul ucrainean era reținut, ziarul ucrainean Zn.Ua dezvăluia o posibilă schemă de corupţie din ministerul Apărării.

Al doilea scandal zguduie Ministerul Apărării


Potrivit publicației, Ministerul Apărării a semnat un contract în valoare de 13,16 miliarde de grivne, circa 360 de milioane de dolari, pentru achiziții de alimente în 2023. Potrivit acestui contract, prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jitomir, Cernihiv și Cherkasi sunt umflate.

Potrivit contractului, Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din Kiev este de aproximativ 7 grivne.

Totodată, armata plătește pentru un kilogram de cartofi 22 de grivne, în timp ce în supermarket aceștia costă 8 grivne. Pulpa de pui este cu 40 de grivne mai scumpă, iar o varză - cu 28 de grivne.

Pe coloana din stânga, prețurile plătite de armata ucraineană, pe coloana din dreapta sunt prețurile dintr-o rețea de supermarketuri din Kiev. Foto: ZN.ua

Contractul nu stipulează livrarea de alimente în zonele din linia întâi, unde "doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă", au precizat jurnaliștii publicației Zn.Ua.

„Astfel de preţuri umflate nu sunt doar pentru alimente"


După dezvăluirile din presa ucraineană, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații a convocat oficiali de rang înalt ai ministerului Apărării în Parlament pentru explicații, scrie Kyiv Independent.

„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente", a declarat deputata Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului, aleasă din partea partidului Slujitorul Poporului, din care provine președintele Zelenski.

Ea a adăugat că toate cheltuielile Ministerului Apărării sunt analizate de Serviciul de Audit de Stat al Ucraine. „Ne așteptăm la concluzii zgomotoase”, a continuat parlamentara ucraineană.

Aceasta a lăudat Ministerul Apărării pentru ce a făcut în timpul războiului, însă a spus că greșelile și posibila corupție nu ar trebui să fie trecute cu vederea.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a confirmat că auditul este în curs de desfășurare.

„Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de grivne, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni", a declarat Podoliak într-o declarație televizată.

Ministerul ucrainean al Apărării este condus din noiembrie 2021 de Oleksii Reznikov, din partea partidului Alianța Democrată Ucraineană pentru Reformă, din care face parte și Vitali Kliciko, primarul Kievului.