Scandal între DNA și MAI: Procurorii anticorupție, nemulțumiți că instituția lui Vela a anunțat înaintea lor mita de un milion de euro găsită în găleți

Direcția Națională Anticorupție a criticat comunicarea făcută de Ministerul de Interne, prin purtătorul de cuvânt, despre perchezițiile efectuate într-un dosar în care sunt cercetați angajați ai Serviciului de Eliberări Permise din Suceava. DNA a susținut într-un comunicat de presă că informațiile furnizate de MAI înaintea lor nu se bazează pe date oficiale din ancheta penală, […]

Scandal între DNA și MAI: Procurorii anticorupție, nemulțumiți că instituția lui Vela a anunțat înaintea lor mita de un milion de euro găsită în găleți

Direcția Națională Anticorupție a criticat comunicarea făcută de Ministerul de Interne, prin purtătorul de cuvânt, despre perchezițiile efectuate într-un dosar în care sunt cercetați angajați ai Serviciului de Eliberări Permise din Suceava. DNA a susținut într-un comunicat de presă că informațiile furnizate de MAI înaintea lor nu se bazează pe date oficiale din ancheta penală, ci „pe presupuse surse judiciare”.


Instituția condusă de Crin Bologa a anunțat că astăzi, 26 noiembrie, procurorii săi au desfășurat activități de urmărire penală „într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofițeri de poliție judiciară proprii și cu sprijinul unor ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, delegați de procurorii DNA”.


Este vorba despre dosarul privind mita de la Serviciul de Eliberări Permise din Suceava, în care anchetatorii au găsit aproximativ milion de euro ascuns prin găleți sau pereți.


Dar detaliile despre acest dosar au fost oferite de purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog. Într-o declarație de presă, ea a afirmat că ”Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări”.


Mai mult, ea a dat detalii concrete despre percheziții, chiar în timp ce unele erau încă în desfășurare.


În replică, DNA a anunțat că, în ceea ce privește dosarele DNA, „Comunicarea oficială se face exclusiv de către DNA”, precizând că acest lucru se întâmplă „după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie”.


Comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare.

Comunicat DNA, referitor la datele anunțate de MAI:

Ulterior, DNA a informat oficial, după finalizarea perchezițiilor, că "au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, astfel:


1.225.000 euro790.000 lei12.000 dolari1.500 lire sterline37 ceasuri de lux21 brățări18 lanțuri și 4 pandantive de aur8 autoturisme de lux.

Comunicatul DNA, după finalizarea perchezițiilor, poate fi citit mai jos: