Românii pot folosi Google Pay pentru a plăti cu telefoanele sau online

Gigantul american Google a lansat Google Pay în România, aceasta urmând să fie disponibilă prin intermediul aplicațiilor mobile ale instituțiilor partenere. Aplicația Google Pay nu va fi disponibilă direct, dar românii pot putea face plăți cu telefonul chiar din această săptămână. „Deși aplicația Google Pay nu este disponibilă direct în România, clienții acestor instituții financiare […]

Românii pot folosi Google Pay pentru a plăti cu telefoanele sau online

Gigantul american Google a lansat Google Pay în România, aceasta urmând să fie disponibilă prin intermediul aplicațiilor mobile ale instituțiilor partenere.


Aplicația Google Pay nu va fi disponibilă direct, dar românii pot putea face plăți cu telefonul chiar din această săptămână.


„Deși aplicația Google Pay nu este disponibilă direct în România, clienții acestor instituții financiare vor putea utiliza Google Pay online și în orice magazin care acceptă plăți contactless prin Visa sau Mastercard. Soluția tehnică se numește «Google Pay as a service», ce permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor mobile de plată‟, se arată într-un comunicat al Google.


În acest moment, Google Pay poate fi folosit prin:


Revolut CurveTransferwiseING BankUnicredit BankBanca TransilvaniaCEC BankViva WalletOrange Money.

Alte instituții urmează să fie adăugate la această listă.


Plăți fără contact


Pentru a adăuga un card în Google Pay utilizatorii trebuie să deschidă aplicația băncii și să acceseze secțiunea „Adaugă în Google Pay‟.


După ce procesul de înrolare este finalizat, utilizatorul poate plăti fără contact în orice magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay.


Ca metodă de securitate Google pune accent pe „tokenizare‟ - o soluție standard din domeniul plăților, care presupune ca tranzacțiile să fie realizate cu un număr virtual de card, specific fiecărui dispozitiv. Acesta este asociat cu un cod de securitate unic care se schimbă la fiecare tranzacție.


Dacă utilizatorul și-a pierdut smartphone-ul, acesta poate folosi funcția „Găsește telefonul‟ pentru a bloca dispozitivul de oriunde sau să șteargă de pe el datele personale.


Apple Pay este deja în România


Lansarea Google Pay vine la mai bine de un an după ce soluția Apple Pay a fost lansată în România. Aceasta este disponibilă din iunie 2019.


Apple Pay funcționează însă doar cu dispozitivele Apple, precum iPhone sau Apple Watch.


Revoluția fintech


Tot mai mulți giganți IT își îndreaptă acum atenția asupra serviciilor financiare, dar furnizate prin intermediul tehnologiei.


Acest domeniu este cunoscut sub titulatura fintech și include societăți ca Alipay – cea mai mare companie de plăți a Chinei, controlată de Alibaba, dar și PayPal, Stripe și Square (toate din SUA) ori Revolut (Marea Britanie) etc.


Facebook a anunțat de mai mulți ani lansarea monedei virtuale Libra, prin care dorește să realizeze plăți instantanee în orice colț al lumii. Planurile sale au fost date peste cap însă de opoziția băncilor centrale, care se tem că vor pierde controlul asupra fluxurilor de bani.