Risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Avertizare ANM

Prahova se află sub atenționare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț, iar în Munții Bucegi, în special la peste 1800 m, există risc însemnat de avalanșe. Avertizarea este valabilă, joi, până la ora 20.00. Informarea meteo de vreme deosebit de rece este valabilă până sâmbătă, la ora 10.00. În Munții Bucegi, în […] Articolul Risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Avertizare ANM apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Avertizare ANM

Prahova se află sub atenționare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț, iar în Munții Bucegi, în special la peste 1800 m, există risc însemnat de avalanșe. Avertizarea este valabilă, joi, până la ora 20.00.

Informarea meteo de vreme deosebit de rece este valabilă până sâmbătă, la ora 10.00. În Munții Bucegi, în schimb, atenționarea de vreme deosebit de rece, vine la pachet și cu avertizarea de risc însemnat de avalanșe.

Astfel, potrivit ANM, „la peste 1800 m, la suprafață s-a depus un strat subțire de zăpadă proaspătă. Vremea rece, geroasă noaptea și prima parte a zilei va duce la o ușoară stabilizare a zăpezii din partea superioară”.

„Plăcile de vânt se vor menține, formându-se și altele noi. În zonele adăpostite se mențin depozitele mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, plăcile se pot fisura, iar stratul puțin stabilizat din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici sau medii pe pantele mai înclinate”, a anunțat ANM.

Atenționarea de risc însemnat de avalanșe este valabilă și la altitudini mai mici de 1800 m a nins slab, iar aderența cu stratul mai vechi va fi redusă datorită crustelor de gheață preexistente.

„Pe pantele înclinate, mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici în zonele cu depozite, în special la altitudini de peste 1500 m”, a precizat ANM.

La munte este în vigoare până sâmbătă, 10 aprilie, inclusiv o informare meteo de vreme deosebit de rece, dar și de intensificări ale vântului și de ninsori.

Citește și: Informare meteo de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț în Prahova

Articolul Risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi. Avertizare ANM apare prima dată în Observatorul Prahovean.