Revine canicula. Meteorologii anunță temperaturi de 37-38 de grade și „nopți tropicale”

Se anunță o săptămână de foc din punct de vedere meteorologic. Temperaturile resimțite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va ține până în prima zi din august, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, duminică, la Digi24. „Chiar de la începutul săptămânii, vorbim de o vreme călduroasă în cea mai mare […]

Revine canicula. Meteorologii anunță temperaturi de 37-38 de grade și „nopți tropicale”

Se anunță o săptămână de foc din punct de vedere meteorologic. Temperaturile resimțite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va ține până în prima zi din august, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, duminică, la Digi24.


„Chiar de la începutul săptămânii, vorbim de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării. Luni, vremea va fi caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, iar de marți, valul de căldură se va intensifica în partea de vest, sud, local în restul teritoriului”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.


Aceasta a precizat că la mijlocul săptămânii „vorbim deja de un val de căldură persistent”, iar „temperaturile resimțite vor fi semnificative”.


Concret, luni se vor înregistra temperaturi de 35-36 de grade, iar marți 37-38 de grade, „posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării”.


„Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a adăugat Elena Mateescu.


„Nopți greu de suportat”


În plus, în România „vor fi nopți tropicale”, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, a avertizat directorul ANM.


Acest nou val de căldură „va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimțite în bună parte din țară”, a menționat Elena Mateescu.


„Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative”, a avertizat aceasta.


Cum va fi vremea pe Litoral


Și la malul mării va fi o vreme deosebit de caldă pe tot parcursul săptămânii. Luni vor fi 29-30 de grade Celsius, dar se așteaptă ca, treptat, valorile să se apropie de pragul de caniculă, de 34-35 de grade.


„Atenție la indicele UV, la expunerea la soare în orele amiezii, când se înregistrează căldură maximă, și nu în ultimul rând atenție la modul cum ne hidratăm”, a subliniat meteorologul.


Cert este că este posibil ca săptămâna care urmează să fie cea mai caldă săptămână de până în prezent în această vară.

Elena Mateescu, director ANM: