Restricții în București, după ce rata de infectare a trecut de 2 la mie. Școlile, vizate de noile măsuri

Purtarea măștii este obligatorie pe o distanță de 50 de metri în jurul școlilor, iar orele de sport din școli vor avea loc doar în spații deschise, fără purtarea măștii, au decis azi, 18 septembrie, membrii Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). În rest, „măsurile sunt exact așa cum au fost prevăzute și […]

Restricții în București, după ce rata de infectare a trecut de 2 la mie. Școlile, vizate de noile măsuri

Purtarea măștii este obligatorie pe o distanță de 50 de metri în jurul școlilor, iar orele de sport din școli vor avea loc doar în spații deschise, fără purtarea măștii, au decis azi, 18 septembrie, membrii Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). În rest, „măsurile sunt exact așa cum au fost prevăzute și comunicate”, a spus Antonela Ghiță, subprefectul Capitalei, după ce rata de infectare din București a depășit valoarea de 2 la mie pentru a doua zi consecutiv. Măsurile intră în vigoare pe 19 septembrie, la ora 0.00.


UPDATE ora 14.20: Antonela Ghiță, subprefectul Capitalei, care a preluat atribuțiile de prefect după ce Alin Stoica a fost schimbat din funcție de premierul Florin Cîțu, a explicat deciziile adoptate după ședința online a CMBSU.


„Măsurile sunt exact așa cum au fost prevăzute și comunicate. Suplimentar, a rămas purtarea obligatorie a măștii pe o distanță de 50 de metri de către persoanele care staționează în jurul școlilor. Și a fost specificată o normă din ordinul comun al miniștrilor educației și sănătății, care atestă că la peste 2 la mie, orele de Educație fizică vor avea loc doar în spațiul deschis, fără purtarea măștii. Deci nu vor avea loc în săli de sport”, a spus Antonela Ghiță, într-o declarație de presă.


Principalele decizii din cadrul CMBSU:


este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetrueste permisă desfășurarea orelor de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecțiecompetiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane, doar pentru persoanele vaccinate cu schema completă sau cu test negativ COVIDparticiparea la cinematografe, teatru sau concerte este permisă cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.spectacolele, concertele și alte evenimente culturale în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru persoanele vaccinate cu schema completă sau cu test negativ COVID


Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a fost convocat astăzi, la ora 12.00, în regim online, pentru a lua măsurile care se impun, după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a comunicat că rata de incidenţă din București a ajuns la 2,33, o creștere cu 0,28 față de ieri, 17 septembrie.


Depășirea pragului de 2 la mie aduce restricţii privind numărul celor care pot participa la diverse evenimente şi condiţiile de acces, după cum a spus subprefectul Municipiului Bucureşti, Antonela Ghiţă, într-o declarație de presă.


„Mai înainte de atingerea incidenței de 3, vom adopta măsurile necesare la atingerea ratei de 2. Măsurile trebuie luate la propunerea specialiștilor”, a spus Antonela Ghiță, subprefectul Capitalei, care a preluat atribuțiile de prefect după ce Alin Stoica a fost schimbat din funcție de premierul Florin Cîțu.


Concret, accesul în cinematografe, spectacole sau concerte ar putea fi permis cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.


Totodată, se va permite organizarea de nunţi și botezuri cu maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Pentru ca numărul să fie de cel mult 300 de persoane în interior, condiția este ca persoanele să fie vaccinate anti-COVID sau să aibă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore.


De asemenea, în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive ar urma să aibă loc cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane. Participarea va fi permisă doar persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală sau au test negativ de COVID.


Cum a crescut rata de incidență în București în ultimele 7 zile


Vineri, 17 septembrie, rata de incidență a depășit pentru prima dată pragul de 2 la mie. Sâmbătă, creșterea este de 0,28 față de ziua anterioară.


12.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1,4413.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1,5214.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1,6815.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1,8016.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1,9317.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2,0518.09.2021 - ora 10:00 - valoarea de 2,33

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Capitalei, legislaţia prevede că în maximum 48 de ore de la atingerea pragului COVID-19 de 2 la mia de locuitori, CMBSU pune în aplicare măsurile din hotărârea de guvern.


CMBSU va fi convocat în şedinţă extraordinară, care se va desfăşura online, la ora 12.00.