Relaxare a restricțiilor de sărbători: Fără restricții de circulație noaptea, fără mască în spațiile deschise neaglomerate. Liber la petrecerile de Revelion

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți seara, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, însă cu o serie de relaxări. Printre ele se află și eliminarea unor interdicții, precum cele de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate și […]

Relaxare a restricțiilor de sărbători: Fără restricții de circulație noaptea, fără mască în spațiile deschise neaglomerate. Liber la petrecerile de Revelion

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți seara, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, însă cu o serie de relaxări. Printre ele se află și eliminarea unor interdicții, precum cele de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate și renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ. 


Iată care sunt principalele relaxări anunțate de șeful DSU, Raed Arafat, într-o declarație de presă:


Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor; Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05.00 -22.00; Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate; Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%.Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Potrivit lui Raed Arafat, sunt permise evenimentele din noaptea de Revelion, neexistând un număr maxim de persoane care pot participa la acestea. Oamenii trebuie însă să respecte regulile de protecție.Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, marți seara, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie.Măsurile propuse prin hotărârea CNSU prin care se prelungeşte starea de alertă trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări.


Guvernul Ciucă a anunțat că pregătește mai multe măsuri de relaxare, valabile pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Marți seară a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în care au fost discutate mai multe variante, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.


Printre măsurile discutate se numără renunțarea la carantina de noapte, ceea ce înseamnă că în noaptea de Revelion ar putea fi permise petrecerile.


Totodată, programul magazinelor ar putea fi prelungit până la ora 23.00, de la ora 21.00, cum este în prezent. În ceea ce privește programul restaurantelor, acesta ar putea fi deschise până la ora 2.00.


O altă măsură luată în calcul este aceea ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, ci doar în cele închise.


Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în fața jurnaliștilor prezenți în Parlament că măsurile vor fi comunicate după ce vor fi adoptate.


Întrebat de jurnaliști dacă se ridică restricțiile de circulație din timpul nopții, el a spus: „Vom face în așa fel încât să evităm aglomerația în magzine, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”.


Măsuri de relaxare în țară, restricții la intrare


O ședință a CNSU a avut loc și luni seară, iar în urmă ei au fost decise noi restricții pentru cei care intră în România. Astfel, cei care vin din țări UE și sunt vaccinați sau trecuți prin boală vor prezenta ca și până acum certificatul verde. Cei care nu au certificatul verde și revin din țară aflate în zona verde sau galbenă intră în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.


Persoanele nevaccinate care vin din țările aflate în zona roșie intră în carantină 10 zile, chiar dacă prezintă un test PCR negativ. Iar cei nevaccinați sau care nu au trecut prin boală și care nu prezintă nici test PCR negativ stau 14 zile în carantină.


Testul PCR este obligatoriu însă pentru cei care vin din alte țări decât cele din UE. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu intră în carantină doar dacă prezintă acest test. În schimb, în cazul persoanelor nevaccinate, carantina este de 10 zile dacă prezintă testul. Totodată, orice persoană care vine dintr-o țară din afara UE și nu prezintă test stă în carantină 14 zile, indiferent dacă este vaccinată sau trecută prin boală.