Răspunsul SJU către familia Stancu al cărui tată nu a murit de Covid. „Pacientul trebuie să-și dea acordul pentru eliberarea analizelor”

Spitalul Județean de Urgență Ploiești refuză să elibereze rudelor pacienților decedați rezultatul analizelor și investigațiilor efectuate la unitatea medicală. Cel puțin asta i s-a întâmplat familiei Stancu din Vărbilău, care a dovedit că tatăl decedat nu a murit de Covid. Unitatea medicală invocă un act normativ în care se precizează că „pacientul trebuie să-și dea […] Articolul Răspunsul SJU către familia Stancu al cărui tată nu a murit de Covid. „Pacientul trebuie să-și dea acordul pentru eliberarea analizelor” apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Răspunsul SJU către familia Stancu al cărui tată nu a murit de Covid. „Pacientul trebuie să-și dea acordul pentru eliberarea analizelor”

Spitalul Județean de Urgență Ploiești refuză să elibereze rudelor pacienților decedați rezultatul analizelor și investigațiilor efectuate la unitatea medicală. Cel puțin asta i s-a întâmplat familiei Stancu din Vărbilău, care a dovedit că tatăl decedat nu a murit de Covid. Unitatea medicală invocă un act normativ în care se precizează că „pacientul trebuie să-și dea consimțământul”. „Tata a murit. Cum să își dea acordul?”, se întreabă retoric acum familia.

Familia Stancu a solicitat Spitalului Județean de Urgență Ploiești, la scurt timp după decesul tatălui lor, rezultatele analizelor și investigațiilor în baza cărora tatăl lor a fost declarat suspect Covid.

La mai bine de trei săptămâni, timp în care familia Stancu a reușit să dovedească că tatăl lor nu avea Covid, pe baza buletinului eliberat de Institutul Național Cantacuzino, a venit și răspunsul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, în care se regăsește un refuz categoric.

Unitatea medicală din Ploiești invocă confidențialitatea datelor, în baza Legii 46/2003, cu privire la drepturile pacienților, citând două articole din actul normativ, respectiv:

  • „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”
  • „Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.

Concluzia? Chiar dacă este vorba despre faptul că solicitarea vine din partea familiei defunctului, Spitalul Județean de Urgență Ploiești a anunțat că nu poate elibera în copie documentele solicitate.

„Tata a murit. Cum să-și mai dea consimțământul? Suntem rudele lui. Cererea este făcută în numele rudelor de gradul I. Deja am dat în judecată și solicităm în instanță să ni se facă dreptate pentru tot coșmarul pe care l-am trăit”, a precizat Livia Stancu, nora bărbatului decedat, cea care a umblat pe la toate instituțiile statului pentru a dovedi că socrul ei nu a murit de Covid.

Citește și: O familie din Prahova nu și-a îngropat tatăl timp de o lună. ”Am reușit să dovedim că nu a murit de COVID, așa cum l-au declarat”

Citește și: 524 de lei, chiria plătită pentru mort de familia din Vărbilău, care a dovedit că tatăl decedat nu avea Covid – foto – document

Articolul Răspunsul SJU către familia Stancu al cărui tată nu a murit de Covid. „Pacientul trebuie să-și dea acordul pentru eliberarea analizelor” apare prima dată în Observatorul Prahovean.