Rafila: Dacă această situație mai continuă câteva săptămâni, o să fie o tragedie națională fără precedent

În ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei, fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă. „Ceea ce mă miră este această indecizie de a lua vreo măsură, măcar de a propune vreo măsură coerentă încât să […]

Rafila: Dacă această situație mai continuă câteva săptămâni, o să fie o tragedie națională fără precedent

În ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei, fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă. „Ceea ce mă miră este această indecizie de a lua vreo măsură, măcar de a propune vreo măsură coerentă încât să se oprească sau să se reducă transmiterea”, a spus el la B1TV.


Autoritățile au anunțat marți, 19 octombrie, 574 de decese COVID, dintre care 561 în ultimele 24 de ore. Este cel mai negru bilanț din pandemie. Și numărul infectărilor a atins un nou nivel maxim: 18.863, iar la ATI, numărul pacienților internați a ajuns la 1.805.


În acest context, profesorul Alexandru Rafila a spus că „ne aflăm acum într-o situație în care trebuie să oprim această transmisibilitate extrem de ridicată. Gândiți-vă că fatalitatea, adică proporția de persoane care mor din numărul total de persoane vaccinate în România, este în jur de 3% și cifrele înregistrate azi demonstrează exact același lucru”.


Dacă această situație va mai continua câteva săptămâni, vă dați seama că o să fie o tragedie națională chiar fără precedent.

Profesorul Alexandru Rafila:

„Ceea ce mă miră pe mine cel mai mult este această indecizie de a lua vreo măsură, măcar de a propune vreo măsură coerentă încât să se oprească sau să se reducă transmiterea și să intrăm într-o fază de descreștere a pandemiei”, a adăugat fostul reprezentant al României la OMS.


Afirmațiile lui Rafila vin după ce Organizația Mondială a Sănătății a decis să trimită la București un expert pentru situații de urgență sanitară, după cum a informat TVR. Fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat la Antena 3 că expertul OMS va rămâne în ţara noastră cel mai probabil două luni şi va oferi asistenţă tehnică, în condițiile în care situația din România „este cea mai gravă din Europa”.