Raed Arafat: Dacă vaccinarea nu e obligatorie în instituțiile publice, atunci testarea perioadă va fi

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, marți seară, la Antena 3, că „dacă se îmbolnăvesc angajații din instituțiile esențiale, atunci nu va mai avea cine să muncească”. Aceasta a fost explicația oferită de el, pentru a motiva necesitarea unei testări periodice, relatează G4 Media. „Nu e vorba numai de tine, ci […]

Raed Arafat: Dacă vaccinarea nu e obligatorie în instituțiile publice, atunci testarea perioadă va fi

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, marți seară, la Antena 3, că „dacă se îmbolnăvesc angajații din instituțiile esențiale, atunci nu va mai avea cine să muncească”. Aceasta a fost explicația oferită de el, pentru a motiva necesitarea unei testări periodice, relatează G4 Media.


„Nu e vorba numai de tine, ci că ești funcționar într-o structură esențială. Dacă te îmbolnăvești și vă îmbolnăviți între voi și mergeți acasă, nu mai are cine să lucreze. Dacă nu e vaccinarea obligatorie, trebuie măcar să te testezi periodic”, a spus șeful DSU.


Cine nu vrea să se vaccineze, cel puțin trebuie să se testeze periodic în instituții cu expunere publică și unde avem personal care nu poate să plece acasă, să stea în carantină 14 zile sau să moară cum a murit un pompier, acum câteva zile, de 44 de ani, nevaccinat. Acești oameni sunt expuși.

Raed Arafat:

În acest context, Arafat a dat exemplul unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului în care peste 600 de pompieri au pierdut procesul contra statului francez pe care l-au dat în judecată pentru că erau obligați să se vaccineze.


Pompierii francezi solicitaseră ca CEDO să „suspende obligativitatea vaccinării”, prevăzută de o lege din 5 august referitoare la gestionarea crizei sanitare.


Despre vaccinarea obligatorie a personalului din instituțiile esențiale a vorbit recent și fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru, actual consilier onorific al premierului. Tătaru consideră că vaccinarea sau testarea săptămânală ar trebui să fie obligatorii pentru profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, precum și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați.


„Persoanele din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau la testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul premierului, după ce am făcut o evaluare a stării actuale”, a declarat Nelu Tătaru la Digi FM.