Raed Arafat: „Dacă nu luăm măsuri locale, vom ajunge să luăm măsuri naționale mult mai drastice”

Măsurile locale au rolul de a evita impunerea unui set de restricții la nivel național, a explicat Raed Arafat, sâmbătă, într-o intervenție la Digi 24, imediat după decizia de carantinare a municipiului Timișoara. Șeful DSU a recomandat respectarea măsurilor de prevenție și evitarea întâlnirilor nejustificate, pentru a stopa răspândirea virusului. „Dacă continuă creșterea așa, se […]

Raed Arafat: „Dacă nu luăm măsuri locale, vom ajunge să luăm măsuri naționale mult mai drastice”

Măsurile locale au rolul de a evita impunerea unui set de restricții la nivel național, a explicat Raed Arafat, sâmbătă, într-o intervenție la Digi 24, imediat după decizia de carantinare a municipiului Timișoara. Șeful DSU a recomandat respectarea măsurilor de prevenție și evitarea întâlnirilor nejustificate, pentru a stopa răspândirea virusului.


„Dacă continuă creșterea așa, se vor mai lua măsuri locale sau zonale, dacă nu luăm măsuri locale, vom ajunge să luăm măsuri naționale mult mai drastice și asta încercăm să evităm. În acest moment, nu există în fața noastră vreo discuție despre vreun lockdown total și încercăm să nu ajungem acolo, dar asta depinde de noi toți”, a precizat Raed Arafat, sâmbătă, la Digi24.


În Timișoara, decizia carantinării vine după ce rata de infectare a ajuns la 7,49 la mia de locuitori. Restricțiile vor intra în vigoare începând cu 8 martie, ora 00:00. Pe lângă Timișoara, încă patru localități din Timiș vor intra luni în carantină: Giroc, Moşniţa, Ghiroda, Dumbrăviţa. În trei dintre acestea, ratele sunt și mai mari decât în municipiu.


Raed Arafat a mai spus că în contextul răspândirii noilor tulpini și în țara noastră - cea britanică e prezentă în România încă din ianuarie, cea sud-africană a fost confirmată vineri, 5 martie -, trebuie să rămânem prudenți.


„Noi ne confruntăm acum cu o răspândire mai rapidă a virusului din cauza noii tulpini (britanică - n.r.), care devine predominantă peste tot. Depinde de noi unde vom ajunge. Este esențială respectarea regulilor, purtarea măștii, distanțarea, evitarea întâlnirilor nejustificate în acest moment, evitarea aglomeratiilor și a petrecerilor”, a subliniat șeful DSU.


Până acum, în România au fost confirmate 200 de cazuri de infectare cutulpina britanică.