PUBLICITATE ELECTORALĂ | O Românie fără hoție. Oana Țoiu, candidată USR-PLUS pentru Camera Deputaților: „Vom aplica criterii de performanță și concursuri pentru funcțiile publice”

Într-un interviu publicitar plătit de USR-PLUS, dar ale cărui întrebări nu au fost discutate înainte, candidata USR-PLUS pentru un scaun de deputat de București, Oana Țoiu, critică PNL pentru că nu și-a respectat toate angajamentele luate atunci când a intrat la guvernare. Vrem la guvernare și vom negocia astfel încât aceste angajamente să fie respectate, […]

PUBLICITATE ELECTORALĂ | O Românie fără hoție. Oana Țoiu, candidată USR-PLUS pentru Camera Deputaților: „Vom aplica criterii de performanță și concursuri pentru funcțiile publice”

Într-un interviu publicitar plătit de USR-PLUS, dar ale cărui întrebări nu au fost discutate înainte, candidata USR-PLUS pentru un scaun de deputat de București, Oana Țoiu, critică PNL pentru că nu și-a respectat toate angajamentele luate atunci când a intrat la guvernare. Vrem la guvernare și vom negocia astfel încât aceste angajamente să fie respectate, spune, ferm, Oana Țoiu, în interviul acordat pentru Libertatea, jurnalistei Alina Manolache. Nu e singura promisiune făcută de candidata USR-PLUS.


Libertatea: - Vom discuta despre programul de guvernare, sunt 40 de obiective pe care și le-a propus USR-PLUS, dezolvate în sute de pagini, așa că ne vom opri asupra câtorva care se discută intens în aceste zile. Primul obiectiv este Fără Penali în funcții publice. Dar USR-PLUS nu a reușit să promoveze până la capăt inițiativa. Cum vedeți dumneavoastră ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Parlament, când USR a fost acuzat că nu făcut presiuni mai devreme pe această temă


Oana Țoiu: - Inițiativa „Fără Penali” este semnată de peste un milion de români, asta înseamnă că avem peste un milion de români și familii, și prietenii lor care știu că semnăturile astea au fost date în stradă și această inițiativă nu e doar a USR-PLUS, ci e a cetățenilor din România. Faptul că nici până în ziua de astăzi nu a fost convocat un referendum este o problemă a partidelor vechi de a ignora voința acestor oameni. Așa că aceste critici reprezintă piruete de campanie. E o luptă dusă în anii ăștia, și în stradă, dar important este că „Fără penali în funcții publice” e simbolul cel mai puternic, și lupta cea mai grea.


Dar în programul de guvernare al USR-PLUS, depolitizarea merge pe verticală la mult mai multe niveluri: avem depolitizarea școlilor, nu e normal ca directorii de școli să fie puși la presiune politică, nu e normal ca 60% dintre inspectori să fie candidați pe listele partidelor sau să dețină funcții de reprezentare politică și vedem exemple în presă, că pilele partidelor vechi ajung în funcții până la cele mai mici locuri. Și asta nu e normal.

Oana Țoiu, candidată USR-PLUS

- Cu un astfel de partid ar urma să guvernați în continuare. Și avem un exemplu chiar în aceste zile, privind politizarea de la Apele Române. Veți guverna cu PNL, există riscul să picați în acest joc al partidelor, când se vor împărți funcțiile? - Pentru noi ceea ce sunt importante, sunt obiectivele. Acuma ai nevoie de oameni care să ducă aceste obiective până la capăt. A fi membru de partid ar trebui să fie irelevant, ar trebui să ai acces la locuri în care să poți să-ți faci treaba bine, dar pe baza studiilor, pe baza performanțelor și a indicatorilor din afara partidelor. Problema e că sunt puși oameni pe linie politică, care nu au competența, care nu au pregătirea potrivită, care nu au dovedit în afara politicii că pot să facă mare lucru și li se dă dintr-o dată poziții de șefi, nu doar peste sute de oameni și milioane de euro, dar peste niște servicii de care foarte mulți cetățeni și mediul de afaceri depind. Și astea se dărâmă ușor-ușor într-un joc de domino.


Ceea ce pot să vă garantez este că noi USR-PLUS o să aplicăm criterii de performanță în pozițiile în care le vom promova și că face concursuri publice pentru aceste poziții.

Oana Țoiu, candidată USR-PLUS

- Adică vor mai fi ocupate poziții fără concurs dacă veți ajunge la guvernare și veți avea un cuvânt de spus? - Sigur că există și funcții eminamente politice și ceea ce vreau să spun prin asta e că ai nevoie de forță politică ca să le duci până la capăi și de numiri doar pentru unde e necesară forța asta politică, dar și acolo să te bazezi pe criterii de performanță și ce a făcut el în afara politicii. În ceea ce privește funcțiile din administrația politică nu e vorba de doar un angajament de a face concursuri, pentru că de-a lungul timpului au fost și concursuri de fațadă. Se știau subiectele, ieșeau aceiași oameni, întâmplător, ci concursuri pe bune.


- Aș vrea să ne întoarcem la inițiativa Fără penali în funcții publice. Ce plan are USR-PLUS în continuare, pentru că se pare că în acest mandat jocurile sunt făcute și pierdute?- Eu nu aș spune că jocurile sunt pierdute, cred că mai degrabă sunt câștigate în sensul în care voința politică a cetățenilor a devenit atât de clară nu doar prin semnături, ci și prin presiunea pusă pe alte partide să se alăture mesajului Iar asta se va regăsi și în condițiile pe care le pune în negocierile pentru guvernare.


USR-PLUS a mai avut aceste negocieri și multe dintre obiectivele pe care le-a sugerat USR-PLUS și asumate de PNL, dar nu au fost nebifate. De ce ar fi diferit acum?- Două lucruri o să fie diferite: unul este intenția noastră clară de a intra la guvernare, de a da premierul. Și asta poate să asigure o cu totul altă garantare a acestor angajamente.


- Dorința dumneavoastă clară de a da premierul. Nu se știe premierul, nu a spus președintele, sigur, dacă rezultatele alegerilor sunt cele scontate de liberali? - Ceea ce va determina premierul este voința românilor, e adevărat că președintele este cel care nominalizează, dar ne așteptăm ca președintele să respecte, așa că ceea ce va determina premierul este votul românilor de pe 6 decembrie. Și un alt lucru care va fi diferit este componența pe care o vom avea în Parlament, care de asemenea e un lucru care depinde de votul pe 6 decembrie și de câți români dintre cei care vor o Românie fără hoție o să meargă la urna de vot.


Pentru că da, sunt angajamente pe care, și nu mă feresc să o spun, care au mai fost o dată negociate și au fost încălcate, de asta e important ca după 6 decembrie să fim de neocolit.

Oana Țoiu, candidată USR-PLUS

- În ceea ce privește cel de-al doilea obiectiv din programul de guvernare, pensiile speciale, foarte multe demisii din Parlament, practic toate de la USR, liberalii spun că este populism și doar un joc, și că ele ar trebui eliminate prin lege. Nu am înțeles prea bine ce s-a întâmplat în parlament, poate dumneavoastră știți mai bine, deși nu faceți parte din parlament. De ce nu a fost modificată totuși legea, deși toți spun că susțin asta?- Pentru că e campanie. În momentul în care USR-PLUS a avut o inițiativă de eliminare a pensiilor politicienilor, atât PNL cât și PSD s-au opus. Dar noi ne bucurăm ca presiunea campaniei devine un angaament comun pentru că asta crește șansele ca asta să se întâmple.


Și pentru că se vorbește mult și de mărirea pensiilor și e adevărat că pensiile din România trebuie să crească pentru ca ele să fie la un nivel de decență. Dar atunci când crești asta procentual și ai diferențe uriașe între pensiilei de mii de euro și pensii de sute de lei, trebuie reașezat echitabil sistemul de pensii.

Oana Țoiu, candidată USR-PLUS

Și mai e un lucru important pe care noi l-am cerut Guvernului: ca pensiile speciale ale primarilor și nu doar cele pentru primarii în funcție, ci pentru toți primarii pe care România i-a avut ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Dar asta e altceva ce trebuie schimbat.


- Un ultim subiect pe care vreau să-l abordăm din programul de guvernare este cel al unei ample reformei administrative pe care o propuneți, care ar presupune un număr mai mic de primării, reducerea unor agenții și instituții ale statului. Ne puteți spune ceva mai multe despre această intenție, pentru că despre reforma administrativă s-a vorbit foarte mult și nu s-a făcut nimic?- Sunt două lucruri foarte importante: Noi promitem în programul de guvernare servicii de calitate, de sănătate, de educație, servicii sociale, acces la administrația publică, digitalizare pentru afaceri. Ca să ai parte de servicii mai bune, ai nevoie de administrații mult mai bine organizate. Iar realitatea este că pentru multe dintre administrațiile din România nu există buget propriu care să susțină asta. Au nevoie să pună resursele împreună și de asta noi propunem comasarea voluntară pentru creșterea calității serviciilor pentru cetățeni și creșterea accesului la resurse. O să depindă de voința primarilor.


Un alt lucru important este auditul agențiilor și instituțiilor publice din România. De fiecare dată în România când apare o problemă se înființează o comisie, o agenție, o instituție și se alocă bani și apoi nu se mai verifică ce se întâmplă. Se dau bani pe probleme, nu pe soluții.

Oana Țoiu, candidată USR-PLUS