Proiect: Mașinile instituțiilor publice, dotate cu GPS ca să nu mai fie folosite în scop personal

Instituţiile publice ar putea fi obligate să monteze sisteme GPS de localizare şi monitorizare pe maşini, astfel încât să nu mai poată fi folosite în scop personal de către angajaţi, potrivit unui proiect de lege depus de Uniunea Salvaţi România, informează Agerpres. Instituţiile care nu vor monta GPS pe maşinile proprii nu vor mai putea […]

Proiect: Mașinile instituțiilor publice, dotate cu GPS ca să nu mai fie folosite în scop personal

Instituţiile publice ar putea fi obligate să monteze sisteme GPS de localizare şi monitorizare pe maşini, astfel încât să nu mai poată fi folosite în scop personal de către angajaţi, potrivit unui proiect de lege depus de Uniunea Salvaţi România, informează Agerpres.

Instituţiile care nu vor monta GPS pe maşinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul şi vor risca o amendă de până la 50.000 de lei, potrivit proiectului, precizează USR într-un comunicat de presă.

"Prin această iniţiativă, dorim să rezolvăm problema folosirii autoturismelor instituţiilor publice în scopuri personale. Dacă ne uităm la administraţiile locale care au implementat deja măsura, vedem că au redus consumul de combustibil cu cel puţin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, maşinile instituţiilor publice sunt folosite ilegal. Deşi asta nu se întâmplă încă, protejarea mediului înconjurător şi cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit şi transparent trebuie să fie priorităţi pentru toate administraţiile publice şi instituţiile statului român", a declarat deputatul USR Brian Cristian, iniţiator al proiectului.

USR dă ca exemplu Primăria Câmpulung Muscel, unde maşinile instituţiei au fost dotate cu GPS, iar rezultatele arată o scădere a cheltuielilor cu aproape 70%.

"Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul USR Elena Lasconi, reprezintă unul din exemple. În 2021, primarul USR a montat GPS pe maşinile Primăriei şi rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 faţă de 2019 de la 8.400 litri la 2.400 litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 lei la 15.000 lei. Adică, o reducere de aproape 70%. În alte instituţii care au implementat măsuri similare, reducerea a fost de aproximativ 40%", se mai arată în comunicat.