Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe pe 15 decembrie. Fondul programului – 40 milioane de lei

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că, din 15 decembrie, românii îşi vor putea cumpăra electrocasnice şi electronice noi prin Programul Rabla pentru Electrocasnice. Programul are un buget total de 40 de milioane de lei şi va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie, pentru […] Articolul Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe pe 15 decembrie. Fondul programului – 40 milioane de lei apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe pe 15 decembrie. Fondul programului – 40 milioane de lei

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că, din 15 decembrie, românii îşi vor putea cumpăra electrocasnice şi electronice noi prin Programul Rabla pentru Electrocasnice.

Programul are un buget total de 40 de milioane de lei şi va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie, pentru cel puţin 100.000 de români.

Mircea Fechet: „Există o mare aşteptare pentru acest program. De aceea, investim un buget dublu faţă de anul 2018.

Toţi ne ajutăm acasă de astfel de echipamente şi ne bucurăm ori de câte ori ne mai cumpărăm ceva nou şi modern: fie că este vorba despre un frigider în bucătărie sau un smart tv în sufragerie.

Din 15 decembrie, orice român îşi va putea înlocui un aparat electric sau electrocasnic vechi cu unul nou, în pas cu avansul tehnologic al zilei de astăzi.”

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanţate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), patru produse care nu au existat în ediţiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri şi tablete.

Valorile voucherelor:

* laptopuri – finanţare de 500 de lei;

* aparate de aer condiţionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, maşini de spălat vase, cu o finanţare nerambursabilă de 400 de lei;

* tablete şi maşini de spălat rufe – finanţare nerambursabilă de 300 de lei;

* aspiratoare, cu o finanţare nerambursabilă de 200 de lei.

Ministrul Mircea Fechet: „Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care se va desfăşura online.

Practic, se va intra în aplicaţia informatică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, unde trebuie completate datele personale ale solicitantului şi bifat echipamentul pentru care se doreşte finanţarea.

Imediat după acest proces, aplicaţia va emite un voucher unic, electronic, cu o valabilitate de 15 zile. Cu acest voucher, orice român se va duce la un comerciant autorizat, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou.”

Nici nu au apărut bine primele informații despre acest program, că au și apărut primele probleme, pe care Ministerul Mediului le-a clarificat într-un comunicat:

”Având în vedere informațiile apărute în mediul online, respectiv faptul că un
anumit site web a clonat și utilizat sigla Guvernului României și denumirea
Administrației Fondului pentru Mediu în scopul inducerii în eroare cu privire la
înscrierea în Programul Rabla pentru Electrocasnice, precizăm că singurele date
oficiale referitoare la programele finanțate din Fondul pentru mediu sunt cele
comunicate de Administrația Fondului pentru Mediu și Ministerul Mediului, Apelor
și Pădurilor, precum și cele publicate pe site-urile www.afm.ro și www.mmediu.ro.

În Programul denumit generic Rabla pentru Electrocasnice, înscrierile se vor
realiza exclusiv în cadrul unei aplicații informatice, care va fi pusă la dispoziția
solicitanților pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu www.afm.ro.

Ghidul de finanțare, dispoziția președintelui AFM privind lansarea
programului, precum și alte documente relevante în legătură cu desfășurarea acestuia
se vor publica, în timp util, pe site-ul instituției, www.afm.ro.”

Articolul Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe pe 15 decembrie. Fondul programului – 40 milioane de lei apare prima dată în Observatorul Prahovean.