Primăria Constanța susține că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului

Primăria Constanța susține, într-un comunicat de presă, că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului. Și în cursul anului trecut [...]

Primăria Constanța susține că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului

Primăria Constanța susține, într-un comunicat de presă, că în mediul urban „nu sunt șerpi veninoși”, după ce mai multe astfel de reptile au fost găsite în diverse zone ale orașului. Și în cursul anului trecut jandarmii constănțeni au fost solicitați să intervină în 10 cazuri pentru îndepărtarea unor șerpi.

„Odată cu încălzirea vremii, în funcție de zona în care locuim, își fac apariția și unele viețuitoare nu tocmai apreciate. Este vorba despre specii care, potrivit specialiștilor, sunt adaptate mediului antropic – șarpele de casă și, specific zonei noastre, șarpele de apă -„Natrix tesellata“. Aceste specii de reptile sunt întâlnite destul de des în această perioadă a anului. Specialiștii ne liniștesc însă – <<în mediul urban nu sunt șerpi veninoși>>”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, spune că în această perioadă, în care sunt în căutarea perechilor pentru reproducere, șerpii migrează, circulă și se adaptează diverselor medii.

„Din acest motiv îi găsim, fie prin mașini, fie prin tot felul de cotloane, care nu țin neapărat de vegetație, ci în ascunzișuri, canale unde își caută hrana sau ajung ocazional în migrația lor și din acest motiv întotdeauna lunile acestea ne așteptăm să găsim astfel de specii. Mai putem întâlni și șarpele de stepă, un șarpe neveninos, nepericulos, care vine din zona Mării Caspice și care ușor, ușor se adaptează sudului României, tot mai cald, cu un climat tot mai apropiat de cel tropical și de stepă. Această specie – „Dolichophis caspius“ – a început să fie găsită inclusiv la Drobeta Turnu Severin sau București“, a precizat Adrian Bîlbă.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Constanța spun că a fost lansată procedura de consultare publică pentru contractarea unuia sau mai multor agenți economici care se vor ocupa de îngrijirea spațiilor verzi din oraș.

„Amintim că operatorul economic care avea în întreținere aproximativ 80 la sută din spațiile verzi din oraș a încheiat unilateral contractul, lăsând acest serviciu descoperit la Constanța. Până la finalizarea tuturor procedurilor legale, autoritatea locală a găsit însă soluții apelând la voluntari pentru îngrijirea spațiilor verzi. Așadar, cu implicarea acestora, cu ajutorul beneficiarilor venitului minim garantat, a celor care prestează muncă în folosul comunității rând pe rând parcurile constănțene sunt cosite și îngrijite corespunzător”, au mai precizat aceștia în comunicatul de presă.