Prima zi de școală în 3 minute. Părinții au stat la gard și copiii s-au aliniat ca la ora de sport, în curte: “Îmi era foarte dor de colegii mei”

Prima zi a anului școlar 2020-2021, pentru cei care au putut merge fizic la școală, a fost plină de zâmbete acoperite de măști. Teama copiilor s-a risipit când și-au revăzut colegii. Părinții le-au făcut copiilor cu mâna de la poartă și s-au desprins cu greu de gardul școlii. Au fost mult mai puține buchete de […]

Prima zi de școală în 3 minute. Părinții au stat la gard și copiii s-au aliniat ca la ora de sport, în curte: “Îmi era foarte dor de colegii mei”

Prima zi a anului școlar 2020-2021, pentru cei care au putut merge fizic la școală, a fost plină de zâmbete acoperite de măști. Teama copiilor s-a risipit când și-au revăzut colegii. Părinții le-au făcut copiilor cu mâna de la poartă și s-au desprins cu greu de gardul școlii. Au fost mult mai puține buchete de flori și multe măști colorate cu prințese și supereroi sau echipe de fotbal favorite.
Un băiețel cu masca pe bărbie își ține cu greu lacrimile. Ar trebui să se alăture colegilor lui din clasa zero care deja s-au aliniat să intre în școală, animați de “O lume minunată” a lui Mihai Constantinescu, pusă tare în difuzoare. Tatăl lui încearcă să-l tragă de mână și să-l trimită către doamna. Copilul își blochează picioarele a frână și nu cedează. Pentru el prima zi de școală va fi mâine.


Este
singurul junior care nu vrea să intre. Restul se bâțâie după
muzică în rând, fac cu mâna, stau la poză. Toți au măștile pe
față.


Lecția
de igienă, învățată de acasă

“Mă spăl pe mâini și port mască”, spune o fetiță bâțâindu-se de emoție, de mâna mamei ei. Lecția e învățată de acasă. Dar asta a fost și prima lecție pentru toți copiii care azi au intrat în curtea Liceului Dante Alighieri, din Capitală.


“Să purtăm mască, de fiecare dată când avem posibilitatea, să ne spălăm pe mâini și... mai era încă un lucru... Distanțarea, da, de un metru jumătate sau doi metri”, recapitulează Mihai, când iese din școală. Recunoaște că nu-i era dor de școală și ar mai fi putut sta acasă fără probleme ”până în decembrie”.


Prima zi de școală 2020 - 2021, la Liceul Dante Alighieri

Colegul lui mai mare, Mateo, își dezvăluie obrajii roșii de sub masca neagră și se declară fericit că și-a văzut colegii. Un băiat vine repede, îl ia după gât și zice cu mândrie: “Eu sunt prietenul lui cel mai bun!”.


Mateo găsește că purtatul măștii e un preț mic dacă vor să fie sănătoși și să continue școala offline: “E chiar ușor, doar că trebuie să te obișnuiești. Îmi era foarte dor de colegii mei. Și mă simt mai bine că mai socializez și eu cu ei”.


Unii
și-au prelungit vacanța

Părinții încearcă și ei să se alinieze la standardele de optimism pe care le au copiii lor. Raluca, o mămică tânără, a decis ca doar băiatul de clasa a IV-a să meargă la școală, iar fetița de grupa mijlocie să mai stea puțin în vacanță.


“Cea mică deocamdată a luat o mică pauză, deoarece la grădiniță, nefiind cu purtarea măștii, automat mi se pare că e expusă mai mult față de frățiorul și două săptămâni așteptăm să vedem cum va fi și vom lua decizia dacă mergem la grădi sau rămânem acasă”.


“Nu știm exact cum o să fie, dar ea e curajoasă, e optimistă. Era foarte nerăbdătoare. După șase luni de pauză își doreau foarte mult să revină la școală”, spune o altă mămică și își urmărește prin gard fetița care saltă un rucsac colorat cu prințese.


2,8 milioane de copii au început astăzi școala, după șase luni de vacanță și învățământ online. Dintre aceștia, în jur de 100.000 vor începe școala online.