Președinta Autorității care se ocupă de protecția copiilor, la Adriana Nedelea LA FIX: „Unii copii care fug din centre sunt găsiți cerșind sau practicând prostituția”

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a vorbit în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre copiii dispăruți, exploatați, obligați să se prostitueze de către rețele de traficanți de persoane. Informații șocante și concluzii cutremurătoare a scos la iveală ancheta parlamentară pentru copiii dispăruţi, iniţiată de deputatul Adriana Săftoiu. […]

Președinta Autorității care se ocupă de protecția copiilor, la Adriana Nedelea LA FIX: „Unii copii care fug din centre sunt găsiți cerșind sau practicând prostituția”

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, a vorbit în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre copiii dispăruți, exploatați, obligați să se prostitueze de către rețele de traficanți de persoane.Informații șocante și concluzii cutremurătoare a scos la iveală ancheta parlamentară pentru copiii dispăruţi, iniţiată de deputatul Adriana Săftoiu. 40 la sută dintre copiii dispăruți provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Mai mult, ONG-urile care se ocupă de traficul de persoane au dezvăluit că o parte dintre DGASPC-uri furnizează "marfă" pentru reţelele de prostituţie şi cerşetorie.


Sunt reţelele aproape imposibil de destructurat sau nepăsarea autorităților permit ca răul să nu se astâmpere nici după un caz cutremurător cum este răpirea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu?


”Este un subiect extrem de important. Are conotații asuprea vieții de zi cu zi. Dispariția unor copii nu este un subiect de luat în glumă. La nivelul DGASPC colectăm în mod constant date și informații cu privirea la mișcarea fiecărui copil din fiecare serviciu rezidențial pe care îl avem”, a afirmat Mădălina Turza.


Știm cu toții cazurile dramatice. De la asta și până la afirma că 40 % dintre copii din sistemul de protecție sunt traficați sau dipăruți este o distanță foarte mare. Trebuie să substanțiem acestre afirmații.

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități:

Conform Mădălinei Turza, din anul 2019 au ”dispărut” din centrele de plasament 208. Dintre aceștia, 203 copii din centrele rezidențiale și 5 aflați în plasament la diferite rude. O mare parte dintre aceștia, respectiv 143, sau întors.


”Centrele de plasament nu sunt instituții închise. Sunt niște cămine ale acestor copii. Acești copii au dreptul să iasă la școală, la plimbare. Ei pleacă pe bază de bilet de voie. Mulți, fiind adolescenți, nu respectă timpul și atunci personalul îi raportează ca fiind fugiți. De cele mai multe cazuri, acești copii revin”, a mai precizat șefa ANDPD.


Despre copii care nu mai revin în centre, Mădălina Turza spune că aceste cazuri sunt raportate imediat către Poliție. Acest lucru este făcut de către o persoană desemnată anume, care ține legătura cu poliția și care poate furniza oamenilor legii date despre copilul care nu s-a mai întors la centru.


Din acest număr de copii care fug, unii au fost identificați de poliție fie cerșind sau practicând prostituția. Despre aceste lucruri, poliția știe, iar DGASPC-urile și șefii centrelor rezidențiale comunică aceste lucruri, în sarcina poliției existând atribuția de a identifica dacă fetele fac parte dintr-o rețea, dacă cineva le-a racolat, să facă anchete amănunțite cu privire la acest lucru.

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități:

Despre fetele din centre care ajung să practice prostituția, Mădălina Turza spune că nu există suficiente servicii de calitate pentru a putea dresa traumele și nevoile emoționale ale tinerelor. Asta în condițiile în care majoritatea copiilor care intră într-un centru rezidențial a fost scos dintr-o situație traumatică în familie.


”Copii dezvoltă tot felul de comportamente deviante și ajung și în sfera prostituției. Din păcate, sunt foarte puțini cei care îi ascultă pe acești copii. Consilierea și psihoterapia se fac de regulă pe hârtie și mai grav decât atât, principala metodă prin care se încearcă controlarea acestor comportamente deviante este aceea din zona psihiastrică. Nu acesta este soluția. Acești tineri au nevoie de terapie, de consiliere și de cineva care să-i asculte”, a declarat Mădălina Turza.


”Este o tragedie uriașă. Aici vorbim despre o infracțiune, despre o crimă și cred că aceste copile au fost într-un pericol foarte mare, care nu a fost sesizat din timp. Dreptul la viață le-a fost încălcat, dreptul la familie, dreptul de a aduce o viață decentă și normală”, a precizat șefa ANDPD despre drepturile de care n-au beneficiat Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.


Mădălina Turza spune că există componenta de combatere care ar putea împiedica dispariția copiilor din România. Mai precis, partea de instituții care aplică legea trebuie să-și facă datoria cu extrem de mare vigilență și seriozitate. Este nevoie, de asemenea și de componenta de prevenții, pentru că aceste dispariții se fac pe fondul unei educații precare și a lipsei de informări cu privire la riscuri.