Povestea medicului israelian Amin Zahra care tratează pacienții cu forme grave de COVID-19, din Ploiești: „Unii oameni vin pe picioarele lor pentru ca în timp scurt să-i vezi că abia mai pot respira“  FOTO

Într-o țară din care tot mai mulți tineri care studiază Medicina se gândesc să ia calea străinătății, întâlnim și persoane care fac acest drum invers. Amin Zahra, originar din Israel, este unul dintre tinerii medici pe care România i-a „adoptat“. A ajuns în țara noastră în urmă cu 10 ani, când își începea studiile la […] Articolul Povestea medicului israelian Amin Zahra care tratează pacienții cu forme grave de COVID-19, din Ploiești: „Unii oameni vin pe picioarele lor pentru ca în timp scurt să-i vezi că abia mai pot respira“  FOTO apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Povestea medicului israelian Amin Zahra care tratează pacienții cu forme grave de COVID-19, din Ploiești: „Unii oameni vin pe picioarele lor pentru ca în timp scurt să-i vezi că abia mai pot respira“  FOTO

Într-o țară din care tot mai mulți tineri care studiază Medicina se gândesc să ia calea străinătății, întâlnim și persoane care fac acest drum invers. Amin Zahra, originar din Israel, este unul dintre tinerii medici pe care România i-a „adoptat“. A ajuns în țara noastră în urmă cu 10 ani, când își începea studiile la Constanța. După un an s-a transferat la Timișoara, acolo unde a continuat Facultatea de Medicină, iar, astăzi, îl găsim la Ploiești, la Spitalul Județean de Urgență, unde, din iulie, a venit ca voluntar pentru a-i trata pe pacienții cu COVID-19, ajunși la Terapie Intensivă.

Totodată, Amin Zahra este și unul dintre cei care se luptă pentru a-i convinge pe oameni că noul coronavirus există, că are o evoluție parșivă și fulminantă, iar de multe ori, omoară. Și o face prin toate pârghiile de care dispune, inclusiv pe pagina sa de Facebook, acolo unde găsim postări scrise impecabil în Limba Română.

Cine este, totuși, acest medic atât de implicat, de vocal? O scurtă căutare pe Internet ne oferă câteva informații despre medicul rezident, originar din Israel, iar cele mai multe subiecte sunt preluări și comentarii ale postărilor făcute, în ultimele luni, despre situația generată de COVID-19.

N-avea cum să rămână indiferent, n-avea cum să nu povestească experiențele trăite ca medic într-o secție ATI COVID-19, unde moartea vine cel mai des „în vizită“ și de unde, din păcate, în ultima vreme, nu mai pleacă fără a-și lua tributul. Nu alege nici după vârstă, nici după meserie, nici după religie, nici după condiția socială.

Nu are răbdare ca „negaționiștii“ să se convingă că ne aflăm în plină pandemie, în care avem de-a face cu un dușman puternic și pe care niște măsuri minime, cum ar fi purtatul măștii, păstrarea distanței fizice, spălatul des al mâinilor sau evitatul deplasărilor dese și care nu-s urgente, sunt vitale.

În Prahova, până în prezent, din cauza afecțiunilor asociate COVID-19, peste 300 de persoane și-au pierdut viața.

Însă sunt și pacienți care chiar și atunci când sunt cu „sabia deasupra capului“, pe un pat de Terapie Intensivă, confirmați cu noul coronavirus, abia respirând, pun la îndoială existența acestuia, întrebându-i sau spunându-le direct medicilor că ei nu cred. Despre astfel de experiențe a povestit și Amin.

Dar am vrut să-l cunoaștem pe tânărul medic și dincolo de contextul actual. Inevitabil, discuțiile au tot atins subiectul momentului.

Drumul spre țara de adopție

A ajuns în România în urmă cu zece la studii universitare, o țară care-i fusese aleasă de familie. Deși a știut din start că nu va fi singur aici, unchiul său fiind medic la Fetești, iar tatăl său având o afacere în Timișoara, pentru Amin, lumea diferită pe care a întâlnit-o și schimbarea radicală, din toate punctele de vedere, aveau să-i aducă un moment depresiv și 30 de kilograme în minus. După un an de studii la Constanța, a optat să se mute la Timișoara pentru a studia Medicina.

Tatăl său l-a implicat în afacerea sa, însă pe Amin îl frustra faptul că, deși stăpânea Engleza foarte bine (studiile la Medicină le-a făcut doar în Limba Engleză), nu reușea să comunice cu oamenii din jurul său așa cum și-ar fi dorit. Astfel, a început să aprofundeze Limba Română, dar fără profesor.

A învățat-o din ziare, din interacțiunea directă cu oamenii, din cărțile de lectură. „Mi-era rușine când scriam sau mă exprimam greșit. Am citit în Limba Română foarte mult, am făcut traduceri, am socializat cu tot felul de oameni. Mi-am dorit să mă integrez în această societate, iar cunoașterea limbii țării în care trăiești te ajută nu doar să comunici, ci să simți, să te bucuri de viața de acolo“, ne-a mărturisit Amin.

De origine și religie diferite, tânărul medic s-a lovit de-a lungul timpul de tot felul de situații neplăcute, însă dacă la început îl afectau, acum le tratează cu indiferență: „de unde vin eu, musulmanul, creștinul și evreul trăiesc în pace, își respectă religia, își respectă obiceiurile… Aici, este adevărat că mi-au fost puse tot felul de etichete, dar fără argumente“.

De doi ani, Amin este cetățean român. A făcut acest pas pentru că și-a dorit să scape de corvoada birocratică. Dar și pentru că se vede trăind și activând în România. Tot la ATI! O specializare pe care și-a ales-o din start, unde se perfecționează. Îl atrage faptul că este domeniul unde ai nevoie de cunoștințe din toate ramurile Medicinei, unde adrenalina luptei dintre viață și moarte este prezentă zilnic, unde te bucuri și plângi, deopotrivă.

Îl afectează cel mai tare suferința aparținătorilor: „îi aud cum le transmit pacienților «hai, rezistă! hai, luptă!» sau când mă întrebă dacă mai sunt speranțe, agățându-se de cel mai mic semn care le-ar putea aduce vestea cea bună“.

În Ploiești, Amin Zahra a ajuns în vară, atunci când profesorul său, dr. Dorel Săndesc, a întrebat cine vrea să meargă în Prahova, unde era nevoie de personal. Împreună cu un coleg, a acceptat să vină pentru două săptămâni. Se întâmpla în iulie, iar de atunci detașările la Spitalul Județean de Urgență au fost reactualizate. „Am fost primiți cu foarte multă căldură de colectiv, ne-am integrat foarte repede și este o colaborare foarte bună. Nu m-am simțiti nicio clipă stingher.

Este o perioadă foarte grea și este o mare lipsă de personal medical. Se simte acum poate mai mult ca niciodată pentru că noi, cei care lucrăm în spital, facem tot. Înainte, când aveau acces aparținătorii, ne mai ajutau, dar acum suntem doar noi și pacienții. Iar această boală este cumplită. Ajung aici oameni care vin pe picioarele lor pentru ca în timp scurt să-i vezi că abia mai pot respira. Și, din păcate, pandemia abia acum a început“, ne-a mai spus dr. Zahra.

Oameni și situații în antiteză

După sute de ore lucrate pe lună în această perioadă, cel mai tare l-a afectat respingerea colegilor săi de către unele persoane. „De ce? Doar pentru că tratăm pacienți cu COVID?! Și medicii sunt oameni, au familie, au nevoie de viață socială. Nu putem sta izolați. Asta m-a durut și mă doare cel mai tare. Luptăm cu ce avem, cu ce putem pentru a-i trata pe pacienți. Dacă au vreo revoltă față de ceea ce se întâmplă acum, nu pe medici trebuie să-i atace“, a completat doctorul.

Dar în această perioadă „nebună“, Amin Zahra a primit și confirmarea faptului că face ceea ce trebuie și se află în locul potrivit. Zilele trecute a ajuns cu mașina într-un service-auto pentru a-și înlocui o roată. În loc de una, i-au fost schimbate două roți, iar când să plătească, răspunsul a fost: „Noi vă suntem datori! Știm cine sunteți, vă mulțumim pentru că sunteți aici și pentru tot ceea ce faceți!“.

Când nu-l găsim în spital și-și dorește să-și încarce bateriile, Amin Zahra optează să meargă cu bicicleta, să citească și să gătească. Îi plac și călătoriile, dar așteaptă momentul oportun pentru a evada prin lume. Până atunci, face tot ceea ce poate pentru a o însănătoși!

Galerie FOTO (sursa: arhiva personală)

 

 

Articolul Povestea medicului israelian Amin Zahra care tratează pacienții cu forme grave de COVID-19, din Ploiești: „Unii oameni vin pe picioarele lor pentru ca în timp scurt să-i vezi că abia mai pot respira“  FOTO apare prima dată în Observatorul Prahovean.