Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri

Postul Sfintei Marii începe pe 1 august și are o durată de două săptămâni, fiind cunoscut ca postul Sântămăriei. Pentru creștini, luna august este marcată de cele două praznice: Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Se spune că în postul Sfintei Marii este marcat de câteva reguli impuse: ajunarea până […] Articolul Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri

Postul Sfintei Marii începe pe 1 august și are o durată de două săptămâni, fiind cunoscut ca postul Sântămăriei. Pentru creștini, luna august este marcată de cele două praznice: Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Se spune că în postul Sfintei Marii este marcat de câteva reguli impuse: ajunarea până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. După ora 15.00, se poate mânca mâncare uscată, iar în zilele de marți și joi mâncarea nu trebuie să conțină ulei.

În zilele de sâmbătă și duminică există dezlegare la vin și ulei. Pe 6 august, de Schimbarea la față, există dezlegare pește, vin și ulei.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”

Conform obiceiurilor, în postul Sfintei Marii nu este bine să speli rufele cu mâna, iar în timpul slujbelor nu se lucrează la câmp.

Totodată, în postul Sfintei Marii, sunt interzise nunțile și botezurile, dar și toate petrecerile, în semn de respect pentru față de Fecioara Maria.

Articolul Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri apare prima dată în Observatorul Prahovean.