Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer criminalist, despre mesajul codat transmis în urma exploziei de la Arad: „Cu noi nu e de glumit!”

Este fost ofițer de Investigații Criminale și omul care, de-a lungul a peste 30 de ani de activitate, a soluționat sute de cazuri de omor. Crime odioase cu autori ce s-au dovedit a fi, de numeroase ori, criminali cu sânge rece. Personaje fără remușcări, cu grave tulburări de ordin psihic, indivizi ajunși după gratii în […] Articolul Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer criminalist, despre mesajul codat transmis în urma exploziei de la Arad: „Cu noi nu e de glumit!” apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer criminalist, despre mesajul codat transmis în urma exploziei de la Arad: „Cu noi nu e de glumit!”

Este fost ofițer de Investigații Criminale și omul care, de-a lungul a peste 30 de ani de activitate, a soluționat sute de cazuri de omor. Crime odioase cu autori ce s-au dovedit a fi, de numeroase ori, criminali cu sânge rece. Personaje fără remușcări, cu grave tulburări de ordin psihic, indivizi ajunși după gratii în urma atrocităților comise. Potrivit acestuia, cazul omului de afaceri arădean, incendiat în propria mașină, are în spate următorul mesaj: „Cu noi nu e de glumit!”

Cazul lui Ioan Crișan, afaceristul mort după ce mașina sa a fost aruncată în aer, este, pentru fostul ofițer criminalist, un semnal de alarmă, acesta susținând că un astfel de tip de ucidere a unui om ar putea să se propage în mai multe medii infracționale, dar și în rândul persoanelor cu tulburări psihice.

Mai mult, Andrei Banu consideră că felul în care a fost ucis Ioan Crișan are în spate următorul mesaj: „ Aveți grijă cu cine vă puneți!”

„ Explozia de la Arad nu a fost un act terorist, ci un omor cu premeditare. Criminalul a ales ales acest mod odios de a-l ucide pe arădean având un mesaj clar de transmis și anume acela că oricine s-ar ridica împotriva lui ar putea păți la fel. S-a dat dovadă de o foarte bună pregătire, precizie și un curaj ieșit din comun. Spun asta pentru că nu au existat victime colaterale sau pagube, cu toate că explozia s-a produs într-un loc public.

Ținta a fost Crișan, iar în spatele asasinatului se ascunde un tip de criminal organizat și extrem de calculat, care a premeditat fapta și a avut grijă de cele mai mici detalii. Trebuie luată în calcul ipoteza unei execuții foarte bine planificate. Vorbim de o explozie ce nu i-a oferit bărbatului nici măcar o fracțiune de secundă posibilitatea de a părăsi mașina. ”

Pericolul apariției ”sindromului Horațiu”

Același Andrei Banu avertizează cu privire la apariția a ceea ce criminaliștii numesc „sindromul Horațiu”. Orice informație care apare în spațiul public cu privire la această explozie în urma căreia un om și-a pierdut viața, trebuie foarte bine „cernută”. În caz contrar, spune fostul ofițer criminalist, „fapta poate fi privită ca un îndemn pentru orice dezaxat.”

„Propagarea de informații false sau mincinoase cu referire la acest caz, unic în România, poate duce la apariția acestui sindrom. Orice persoană cu grave tulburări psihice poate vedea în treaba asta ceva de imitat. Nu trebuie date niciun fel de informații cu privire la sistemele explozive, de unde au fost procurate, care sunt sau cum se fabrică. Asta poate da idei și intrăm pe un teren extrem de periculos.”

„Asasinul trebuie prins cât mai repede. În caz contrar, șansele de identificare a acestuia scad dramatic”

Metoda aleasă pentru a suprima viața lui Ioan Crișan arată că, dincolo de răzbunare, vorbim de un asasinat foarte bine pus la punct și dus la îndeplinire de un personaj sau mai multe, ce au avut legături cu instituții ce lucrează cu materiale explozive. Este doar o ipoteză, fiindcă, spune Andrei Banu, „internetul abundă în informații despre cum se confecționează una astfel de dispozitiv, e nevoie de un pic de documentare.”

Un alt tipar comportamental în astfel de cazuri, spune fostul ofițer de Investigații Criminale, face referire la reîntoarcerea autorului la locul faptei.

„Este un mod prin care acesta vrea să retrăiască momentul respectiv, în cazul de față, explozia. Vrea să vadă reacția anchetatorilor, dacă s-a greșit pe undeva, dacă există urme ce l-ar putea da de gol sau dacă modul de acțiune a fost, în mintea lui, unul fără cusur. E un tipar comportamental des întâlnit în cazurile de omor unde se derulează anchetă pentru prinderea făptașului.”

În egală măsură, Andrei Banu a mai completat că, din punctul său de vedere, este doar o chestiune de zile până la prinderea autorului teribilului asasinat. Criminalistul susține că nu este permis să treacă prea mult timp de la comiterea faptei fără identificarea autorului, întrucât șansele de rezolvare ale cazului scad, astfel, dramatic. „La două, trei luni distanță de la comiterea crimei, sunt șanse de 40% să mai fie reperat criminalul” a conchis acesta.

Articolul Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer criminalist, despre mesajul codat transmis în urma exploziei de la Arad: „Cu noi nu e de glumit!” apare prima dată în Observatorul Prahovean.