“Plaiul Bâscilor”, un nou areal turistic. Sute de case abandonate ar putea găzdui turiști, după reabilitare

După Geoparcul “Ținutul Buzăului”, care va primi vizita delegației UNESCO pentru acreditare, în data de 16 septembrie, în județul Buzău se conturează un nou areal turistic, numit “Plaiul Bâscilor”. Acesta este menit să contribuie la evoluția favorabilă a turismului montan în următorii ani, printr-o valorificare superioară a resurselor turistice existente, într-o zonă afectată de lipsa […]

“Plaiul Bâscilor”, un nou areal turistic. Sute de case abandonate ar putea găzdui turiști, după reabilitare

După Geoparcul “Ținutul Buzăului”, care va primi vizita delegației UNESCO pentru acreditare, în data de 16 septembrie, în județul Buzău se conturează un nou areal turistic, numit “Plaiul Bâscilor”.

Acesta este menit să contribuie la evoluția favorabilă a turismului montan în următorii ani, printr-o valorificare superioară a resurselor turistice existente, într-o zonă afectată de lipsa locurilor de muncă și de depopulare.

”Plaiul Bâscilor” are ca perspectivă să capete personalitate juridică proprie, din care să facă parte, în egală măsură, autorități locale, dar și antreprenori și producători din zonă, adică pe lângă primării și pensiuni, și producători de diverse lucruri, de la stână la producători de miere.

Proiectul a fost inițiat de Asociația #better, condusă de arhitectul buzoian Florin Enache
După ce a constatat că sunt și la Buzău case țărănești absolut normale, care ar putea fi închiriate turiștilor, arhitectul Florin Enache s-a gândit că le-ar putea utiliza într-un proiect benefic tuturor comunităților locale din zona de munte.

Acesta susține că în arealul ”Plaiul Bâscilor” sunt cel puțin 1.000 de astfel de case care pot fi închiriate.

”Sunt case bătrânești care stau degeaba, nelocuite, pe la marginea satelor, dar care în continuare sunt în picioare. De câțiva ani, eu, ca arhitect și ca ONG (#better), sprijin cu diferite lucruri echipa care se ocupă cu Ținutul Buzăului, care a devenit brand”, spune arhitectul buzoian.

Este un demers pe termen lung, din punct de vedere economic, pentru că vizează dezvoltarea zonei și, odată cu ea, și venituri mai mari la bugetul administrațiilor locale.
Va dura mai ales procesul de legalizare a proprietăților în zonele rurale, care, în momentul de față, au o valoare comercială extrem de mică, ce nu le permite deținătorilor să facă o succesiune, cadastru și lotizări.

Proprietarii acestor case vechi ar putea să primească sprijin, spune arhitectul Florin Enache, unul dintre inițiatorii proiectului „Plaiul Bâscilor”.

„Noi le propunem să vină în asociație cu proprietatea pe care o au, să-i asistăm și să-i ajutăm să-și rezolve partea de documente, să reparăm și să administrăm casele, acolo unde nu-și doresc ei să facă asta. Noi preferăm să-i ajutăm să facă ei după un model bine definit astfel încât zona să fie coerentă”, spune arhitectul buzoian.

Proiectului i-a fost atribuit numele ”Plaiul Bâscilor”, deoarece râul Bâsca este elementul comun pentru toate comunitățile de aici. Este vorba despre Bâsca Chiojdului, Bâsca Mare, Bâsca Mică, vreo cinci-șase afluenți cu numele Bâsca ai râului Buzău.

Primul pas pentru certificarea oficială a ideii „Plaiul Bâscilor” și a aderenței autorităților locale și județene la acest proiect a fost făcut recent, în cadrul unui eveniment organizat la Casa cu Blazoane, un cunoscut conac de la Chiojdu.

A fost semnat certificatul de naștere al proiectului “Plaiul Bâscilor” menit să valorifice întreg potențialul unui areal compus din localitățile Viperești, Cislău, Pătârlagele, Calvini, Cătina, Chiojdu, Nehoiu, Siriu și Gura Teghii.

Zona dintre Chiojdu, Viperești, Gura Teghii și Siriu este zona adiacentă Ținutului Buzăului, dar care, neavând același specific geologic, nu poate să intre în arealul de Geoparc UNESCO.