Papa Francisc, după ce a vizitat un cartier de romi în Slovacia: Plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic

Papa Francisc a vizitat marţi, 14 septemrbrie, un cartier în ruină al comunităţii rome din oraşul slovac Kosice, unde a pledat pentru „integrarea” romilor, informează Agerpres, relatează AFP. „Plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic. Când alimentăm închiderea, mai devreme sau mai târziu mânia se va inflama. Calea către coexistenţa paşnică este integrarea”, a spus […]

Papa Francisc, după ce a vizitat un cartier de romi în Slovacia: Plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic

Papa Francisc a vizitat marţi, 14 septemrbrie, un cartier în ruină al comunităţii rome din oraşul slovac Kosice, unde a pledat pentru "integrarea" romilor, informează Agerpres, relatează AFP.


"Plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic. Când alimentăm închiderea, mai devreme sau mai târziu mânia se va inflama. Calea către coexistenţa paşnică este integrarea", a spus Suveranul Pontif, după ce a ascultat cu atenţie mărturiile membrilor comunităţii rome.


Cu puţin timp înaintea acestei vizite foarte aşteptate, şoseaua de acces a fost reparată şi electricienii au tras curent în cartierul Lunik IX, un loc cu probleme sociale profunde. Circa 4.500 de persoane trăiesc acolo într-un spaţiu cu o capacitate de mai puţin de jumătate. Numeroase locuinţe precare nu au electricitate, încălzire, apă curentă sau gaze, tăiate pentru facturi neplătite.


Dragi fraţi şi surori, prea adesea aţi fost ţinta preconcepţiilor şi judecăţilor nemiloase, stereotipurilor discriminatorii, vorbelor şi gesturilor defăimătoare.

Papa Francisc:

Pe de altă parte, el i-a îndemnat pe membrii acestei comunităţi izolate să facă "alegeri curajoase" pentru copiii lor, mai ales în ce priveşte educaţia, şi să-şi "depăşească temerile" prin "muncă onestă în demnitate pentru a-şi câştiga pâinea zilnică".


Comunitatea romă din Slovacia numără circa 400.000 de persoane, dintre care aproximativ o cincime trăiesc în mare sărăcie în peste 600 de cartiere mărginaşe, mai ales în sudul şi estul ţării.


Partea estică a Slovaciei se numără printre locurile cele mai sărace ale Europei, cu un PIB pe locuitor foarte redus, alături de unele zone din Bulgaria şi România, notează AFP.