ORA 13:00 | Ședința Comitetului pentru Situații de Urgență. Autoritățile iau în calcul relaxarea restricțiilor în București

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește vineri la ora 13:00 pentru a discuta despre ridicarea restricțiilor în București, după ce în ultimele două zile rata de infectare a scăzut sub pragul de 3 la mia de locuitori, potrivit G4Media. Dacă luni, Capitala număra peste 1.000 de noi cazuri, zilele următoare numărul infectărilor a […]

ORA 13:00 | Ședința Comitetului pentru Situații de Urgență. Autoritățile iau în calcul relaxarea restricțiilor în București

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește vineri la ora 13:00 pentru a discuta despre ridicarea restricțiilor în București, după ce în ultimele două zile rata de infectare a scăzut sub pragul de 3 la mia de locuitori, potrivit G4Media.


Dacă luni, Capitala număra peste 1.000 de noi cazuri, zilele următoare numărul infectărilor a scăzut considerabil. De asemenea, miercuri, rata de infectare a coborât sub 3 la mia de locuitori, cifrele în scădere s-au menținut și joi, când indicele raportat de autorități era de 2,69.


Ieșirea Capitalei din scenariul roșu vine la pachet cu ridicarea mai multor restricții. În acest context Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește vineri la ora 13:00 pentru a discuta despre ridicarea restricțiilor în București, potrivit G4Media.


Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat încă de zilele trecute  că măsurile de relaxare în Capitală pot intra în vigoare începând de sâmbătă, ora 0.00, dacă incidența va fi sub 3 la mie joi și vineri.


„Reglementările în vigoare prevăd că într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență, gradul de infectare și în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care și mâine, și poimâine incidența va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare la acest moment, atât cât reglementările legale ne permit să o facem”, a declarat Traian Berbeceanu miercuri seară, la Digi24.


Ce măsuri ar putea fi relaxate în scenariul galben


permiterea funcționării cu o capacitate de maximum 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor
redeschiderea activităților la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maximum 30% din capacitatea unității;permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, ale operatorilor economici licențiati în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că școlile vor fi redeschise din 8 februarie, însă potrivit scenariului specific fiecărei localități.


Dacă cifrele rămân scăzute pentru București, școlile se pot redeschide în scenariul galben. Asta înseamnă că pot fi reluate cursurile față în față pentru preşcolari, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.