O nouă anchetă a echipei lui Navalnîi: Viața de lux a soției ministrului adjunct al apărării din Rusia – vile și iahturi pe Coasta de Azur, facturi plătite de firme

Echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat o nouă anchetă care o vizează pe soția ministrului ajunct al apărării Timur Ivanov, scrie publicația rusă independentă Meduza. Ancheta se bazează pe 8 mii de e-mailuri ale soției oficialului, Svetlana Ivanova, pe care echipa lui Navalnîi susține că le-a accesat.  Acestea conțin facturi, planuri […]

O nouă anchetă a echipei lui Navalnîi: Viața de lux a soției ministrului adjunct al apărării din Rusia – vile și iahturi pe Coasta de Azur, facturi plătite de firme

Echipa opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat o nouă anchetă care o vizează pe soția ministrului ajunct al apărării Timur Ivanov, scrie publicația rusă independentă Meduza.

Ancheta se bazează pe 8 mii de e-mailuri ale soției oficialului, Svetlana Ivanova, pe care echipa lui Navalnîi susține că le-a accesat. 

Acestea conțin facturi, planuri de case, documente pentru închirierea de iahturi și vile, chitanțe pentru antichități și bijuterii, detalii despre petreceri și mii de fotografii.

Svetlana Ivanova s-a căsătorit cu Timur Ivanov în 2009. Înainte, a fost soția omului de afaceri Mihail Maniovici. 

Peste un milion de euro pentru închiriere de vile și iahturi


Din 2010, soții Ivanov au început să călătorească pe Coasta de Azur în fiecare vară și au închiriat vile și iahturi. Din 2013 și până în 2018, cuplul ar fi cheltuit peste 850.000 de euro pentru închirierea de vile în Saint-Tropez. Alți 250.000 de euro ar fi fost cheltuiți pe iahturi, conform anchetei publicate de echipa lui Aleksei Navalnîi.

În plus, în anul 2011, soții Ivanov au cumpărat un Rolls-Royce Corniche din 2001, pe care l-au înregistrat la o companie din Luxemburg. Mașina a costat 120.000 de euro, iar restaurarea sa - alte 75.000 de euro. 

Ivanova a mai cumpărat haine scumpe - în special, rochii Dolce & Gabbana cu valori cuprinse între 52.000 și 94.000 de euro -, bijuterii - un inel de 104.000 de dolari -, dar și antichități, între care un set de păsări din sticlă în valoare de 7.000 de euro. 
178.000 de euro

a costat petrecerea zilei de naștere sărbătorite de soția oficialului rus la Istanbul.

Facturi achitate de companii care lucrează cu Ministerul Apărării


Numai în 2020, Ivanova, conform echipei lui Navalnîi, a cheltuit peste 109 milioane de ruble (1,3 milioane de euro), din care 90 de milioane au fost folosiți pentru a cumpăra jumătate din apartamentul deținut de familia fostului ei soț. 

Facturile pentru aceste cheltuieli, în special pentru bijuterii și reparații, au fost achitate de către alte persoane sau chiar de către companii. 

Printre acestea se numără firme asociate cu Olimpsitstroy, o companie asociată cu Ministerul rus al Apărării care, printre altele, construiește clădiri rezidențiale în Mariupolul distrus și capturat, susține sursa citată.

Timur Ivanov coordonează domeniul construcțiilor în Ministerul rus al Apărării.

Haine de la Prada


Soția ministrului adjunct al apărării a postat, recent, pe contul său de Instagram un mesaj despre dragostea sa pentru patrie și a citat un cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse. 

Cel puțin în trecut, deținea pașaport israelian și, împreună cu fostul ei soț, era proprietara unui apartament din Tel Aviv pe care nu l-a raportat în declarația de avere, notează jurnaliștii Meduza.

Niciunul dintre copiii săi - adulți - nu locuiește în Rusia, au mai aflat asociații lui Aleksei Navalnîi. 

În martie 2022, după invazia rusă din Ucraina, Ivanova a călătorit în Franța, unde locuiește fiica ei, și în Marea Britanie, unde învață fiul ei.

Ea a vizitat și magazinul din Paris al bijutierului Arthur Rosenthal și a cumpărat haine în valoare de 8.000 de euro dintr-un butic Prada. 

În vara acestuia an, soții Ivanov ar fi cerut divorțul, dar, potrivit asociaților lui Navalnîi, nu există dovezi că s-ar fi despărțit cu adevărat. 

În octombrie, Timur Ivanov a fost inclus pe lista sancțiunilor UE. Soția sa nu se află pe listă.