O aplicație ar putea facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere în mijloacele de transport în comun

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Constanța. Potrivit reprezentanților CJ Constanța, în cadrul întâlnirii a fost prezentată soluție inteligentă STEP-HEAR, care [...]

O aplicație ar putea facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere în mijloacele de transport în comun

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Constanța.

Potrivit reprezentanților CJ Constanța, în cadrul întâlnirii a fost prezentată soluție inteligentă STEP-HEAR, care are ca scop sprijinirea persoanelor cu dizabilități prin intermediul unei aplicații care va facilita îndrumarea și orientarea în diverse medii. Aplicația pune la dispoziția utilizatorului un ghid audio ce oferă asistență pentru a elimina unele obstacole în activitățile lor zilnice, oferind îndrumări precise pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Un alt avantaj al softului îl reprezintă, notificarea șoferului autobuzului în momentul în care o persoană cu dizabilități așteaptă să urce în mijlocul de transport în comun.

Accesul persoanelor cu deficiențe de vedere ar putea fi facilitat în mijloacele de transport în comun. FOTO CJ Constanța

„Acest proiect inovator rezidă atât din necesitate cât și dintr-o mare dorință de a asigura independența și siguranța persoanelor cu dizabilități. Așa cum am mai spus, Consiliul Județean Constanța va susține întotdeauna orice proiect care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului Constanța, prin dezvoltarea tehnologiilor de accesibilitate, crearea independenței personale și a egalității sociale. Aceste soluții inovatoare și eficiente la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități trebuie întotdeauna valorificate și sprijinite”, a declarat Mihai Lupu.

De asemenea, în timpul discuțiilor s-a încercat identificarea unor spații în vederea desfășurării de activități antreprenoriale a persoanelor cu dizabilități. În cadrul Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Constanța, există o trupă de actori amatori, iar pentru punerea acesteia în valoare s-a luat în calcul organizarea unui Festival al Nevăzătorilor în județul Constanța. O parte din activitățile culturale ar putea să se desfășoare la Centrul productiv meșteșugăresc pentru susținerea activităților turistice și de agrement Ovidiu.