Noi violențe în Franța, după ce oamenii să ieșit pe străzi să protesteze față de noua lege a pensiilor

După ce au picat cele două moțiuni de cenzură, iar proiectul de lege care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani a fost adoptat, în mai multe orașe din Franța oamenii au ieșit pe străzi, luni, 20 martie, ca să protesteze, relatează Le Figaro. La Paris, protestatarii adunați în Place Vauban s-au confruntat cu […]

Noi violențe în Franța, după ce oamenii să ieșit pe străzi să protesteze față de noua lege a pensiilor

După ce au picat cele două moțiuni de cenzură, iar proiectul de lege care ridică vârsta de pensionare la 64 de ani a fost adoptat, în mai multe orașe din Franța oamenii au ieșit pe străzi, luni, 20 martie, ca să protesteze, relatează Le Figaro.

La Paris, protestatarii adunați în Place Vauban s-au confruntat cu poliția. „Toată lumea urăște poliția”, s-a scandat și mulțimea a lansat proiectile spre forțele de ordine Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS).

? ALERTE - Tensions en cours à #Paris : violente charge des CRS. Plusieurs journalistes au sol. #Acte5 #ReformeRetraites #MotionDeCensure pic.twitter.com/JJ6fWLqw4B— Clément Lanot (@ClementLanot) March 20, 2023

La manifestație au fost prezenți și deputații grupurilor parlamentare de stânga franceze, membre ale coaliției „Nupes” (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială), cea care a inițiat una dintre moțiunile de cenzură picate azi.

Noile proteste au loc, deși poliția pariziană a interzis adunările în locuri-cheie din capitală.La Lille, demonstrația a fost dispersată de poliție cu gaze lacrimogene.

Les forces de l'ordre sont particulièrement offensives à #Lille rue Inckermann #ReformesDesRetraites #MotionDeCensureTransPartisane #Revolution pic.twitter.com/KHmQZF5Idq— (R)evol (@contactrevol) March 20, 2023

Sute de manifestanți s-au adunat la Dijon pentru a protesta față de reforma pensiilor.

DIRECT #manifestations #ReformesDesRetraites À #Dijon ce lundi soir pic.twitter.com/rlc9iW7432— Le Bien Public (@Lebienpublic) March 20, 2023

Adunări spontane sunt în desfășurare și la Lyon și Toulouse. Poliția încearcă să disperseze mulțimile.

La Universitatea Bordeaux-Montaigne, aproximativ 300 de studenți au împiedicat intrarea în diferitele clădiri ale facultății.

„Dincolo de reforma pensiilor, studenții se mobilizează împotriva insecurității studențești, a inacțiunii guvernului împotriva schimbărilor climatice, a universității, care devine din ce în ce mai elitistă”, a declarat Jahan pentru AFP. „Reforma pensiilor este ultima picătură pentru noi”, a completat Lutz, student la filozofie și militant al colectivului de extremă stânga Le Poing levé.

Foto: EPA