Ministrul sănătății a anunțat care este obiectivul său: susținerea examenelor naționale la datele stabilite. Ce se întâmplă în cazul în care unele localități vor fi în carantină

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi 24, că unul dintre obiectivele acestui an școlar este ca elevii din anii terminali să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul la datele stabilite. Sorin Cîmpeanu s-a arătat optimist în ceea ce privește organizarea cu prezență fizică a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, în contextul pandemiei […]

Ministrul sănătății a anunțat care este obiectivul său: susținerea examenelor naționale la datele stabilite. Ce se întâmplă în cazul în care unele localități vor fi în carantină

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi 24, că unul dintre obiectivele acestui an școlar este ca elevii din anii terminali să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul la datele stabilite.

Sorin Cîmpeanu s-a arătat optimist în ceea ce privește organizarea cu prezență fizică a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Obiectivul pe care-l avem este să asigurăm examenele la datele stabilite, pentru a asigura predictibilitatea, cu prezență fizică pentru a asigura relevanța și cu o tematică adaptată specificului acestui an școlar care a fost total atipic. Orice elev de clasa a VIII-a va putea susține examenul de Evaluare Națională, orice elev de clasa a XII-a va putea susține Bacalaureatul”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Susținem organizarea examenelor la datele fixate și cu prezență fizică. Depinde de situația de facto. Teoretic vorbind, putem lua în calcul cea mai dezastruoasă situație în care să avem foarte multe localități carantinate. Putem să luăm în calcul, în situația în care să avem foarte multe localități în scenariul roșu, alte măsuri, dar având în vedere importanța examenelor naționale, eu rămân optimist.

Sorin Cîmpeanu:

Acest optimism al ministrului educației este generat de ritmul de vaccinare, dar și de faptul că „suntem deja la 50 % din cadrele didactice vaccinate”.

Derogare în localitățile carantinate pentru susținerea examenelor naționale

În situația în care vor fi localități carantinate, autoritățile vor emite derogări de la restricții pentru ca elevii din clasele terminale să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

„Dacă în perioada examenelor naționale vom avea localități carantinate, am inițiat deja discuțiile cu CNSU în vederea obținerii unei derogări, excepții, cu respectarea accentuată a regulilor de protecție sanitară dar care să permită elevilor să susțină Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, pentru că sunt examene esențiale, determinante pentru viitorul fiecărui elev”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește rezultatele la Bac și la Evaluarea Națională, Sorin Cîmpeanu a precizat că se așteaptă ca acestea să fie cel puțin la fel de bune ca cele de anul trecut.

„Mă aștept să fie cel puțin la fel de bună, dacă nu mai bună ca anul trecut”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației a anunțat că gradul de dificultate al subiectelor de la Evaluarea Națională și de la Bac nu va fi coborât.

„Se adaptează ștacheta. Nu se coboară gradul de dificultate, însă se triază materia”, a explicat Sorin Cîmpeanu.