Ministrul Muncii, Raluca Turcan: ”Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensia cu salariul”

Cumularea acestor venituri este posibilă potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern, care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, […] Articolul Ministrul Muncii, Raluca Turcan: ”Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensia cu salariul” apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan: ”Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensia cu salariul”

Cumularea acestor venituri este posibilă potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern, care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari.

Persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul.

Întrebată ”de ce?”, Raluca Turcan a răspuns: ”Pentru a respecta o decizie a Curții Constituționale.”

Proiectul de lege adoptat de Guvern prevede la articolul 6 câteva categorii de persoane pentru care prevederile legii care ar interzice cumulul pensiei cu salariul nu se aplică, respectiv:

a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;

b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;

e) membrilor Academiei Române;

f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Florin Cîțu, premier: „A fost o discuție și nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție.

Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juristilor. Dacă în Parlament poate să treacă printr-un amendament peste aceasta prevedere a Consituției, vom vedea.

Varianta adoptată de noi în Guvern este cea cu aviz de la Ministerul Justiției și toate avizele au fost de acord că aceasta este forma legala și constituțională. Dacă în Parlament se găsește o altă soluție voi fi de acord.”

Explicațiile politicienilor sunt cam aceleași, indiferent de formațiune, indiferent de apartenența la putere sau opoziție. Se invocă în mod convenabil prevederi constituționale, croite doar pentru interesele lor, omițând să spună că și Constituția poate fi modificată prin referendum, dacă există articole discriminatorii.

sursa declarații hotnews.ro

Articolul Ministrul Muncii, Raluca Turcan: ”Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensia cu salariul” apare prima dată în Observatorul Prahovean.