Ministrul justiției, după decizia CCR: Se va ajunge la o amânare a verdictelor instanțelor

Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că decizia luată de Curtea Constituțională, potrivit căreia nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare fără să existe motivarea deciziei definitive, va mări durata pronunțării unui verdict. „Acolo, întrebarea s-a referit la chestiunile care țin de pedepse și de infracțiuni, deci nu chestiunile procedurale. La procedura penală […]

Ministrul justiției, după decizia CCR: Se va ajunge la o amânare a verdictelor instanțelor

Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că decizia luată de Curtea Constituțională, potrivit căreia nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare fără să existe motivarea deciziei definitive, va mări durata pronunțării unui verdict.


„Acolo, întrebarea s-a referit la chestiunile care țin de pedepse și de infracțiuni, deci nu chestiunile procedurale. La procedura penală nu a existat o referire expresă, dar, bineînțeles, va fi o decizie politică, dacă va fi necesară și în fața unui iminent blocaj, pentru că această chestiune este extrem de serioasă”, le-a declarat ministrul justiției la Parlament jurnaliștilor, potrivit imaginilor difuzate de B1TV.


Chestionat dacă motivarea deciziilor va fi posibilă în același timp cu adoptarea lor, Stelian Ion a replicat că nu poate da momentan un răspuns, dar a explicat că se va ajunge la o amânare a pronunțării verdictelor instanțelor.


„Este greu de explicat acum, înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunțării, astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești. Aceasta se poate întâmpla”, a mai declarat Stelian Ion.


Referitor la consecințele care rezultă din decizia CCR, Stelian Ion a spus: „Dacă nu avem motivarea și nu știm exact la ce se referă, nu putem să facem aprecieri în orb. Hadeți să vedem ce se va întâmpla. O să vă țin la curent”.


Afirmațiile ministrului justiției vin în contextul în care Curtea Constituțională a României a anunțat miercuri, 7 aprilie, că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive, fără motivarea scrisă, este neconstituțională și că hotărârea judecătorească trebuie redactată chiar la data pronunțării ei, nu „în cel mult 30 de zile de la pronunțare”, cum era până acum.


Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. [...] Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

Comunicat CCR: