Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, despre plagiatul lui Lucian Bode: „Dacă ar fi fost din PSD, era de mult în afara Guvernului”

Romașcanu îl laudă pe Bode ca ministru de interne, dar spune că problema plagiatului trebuie tranșată de liderii PNL, într-un interviu pentru Ziarul de Iași. Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a abordat problema plagiatului din teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode, în cadrul unui interviu video oferit în studioul publicației din Iași. „Problema […]

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, despre plagiatul lui Lucian Bode: „Dacă ar fi fost din PSD, era de mult în afara Guvernului”

Romașcanu îl laudă pe Bode ca ministru de interne, dar spune că problema plagiatului trebuie tranșată de liderii PNL, într-un interviu pentru Ziarul de Iași.

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a abordat problema plagiatului din teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode, în cadrul unui interviu video oferit în studioul publicației din Iași.

„Problema domnului Bode este a domnului Bode. Într-o discuție cu dumnealui și cu mai mulți colegi mi-a explicat situația pe care o întâmpină, el fiind judecat acum, în 2023, după cutume care nu erau valabile când și-a făcut lucrarea. Trebuie să și-o rezolve (n.red. - problema) și PNL la fel. Politica este percepție și contează foarte mult cum te vede lumea: PNL ar trebui să decidă: «e greu pentru noi cu aceste acuze, du-te deoparte și așteaptă să le rezolvi». Dar e decizia dumnealor”, a declarat Lucian Bode.

Întrebat ce i-ar propune șefului său din partid, dacă Bode ar fi fost de la PSD, Romașcanu răspunde: „S-a anunțat deja public de colegi din PSD că, dacă ar fi fost din Partidul Social Democrat, era de mult în afara Guvernului”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat recent intenția de a-l coopta în Guvern pe Mihai Tudose. Fostul premier a cerut în instanță renunțarea la titlul de doctor obținut la Academia SRI, după ce a fost acuzat că a plagiat, conform Press One.

„Ca și coleg în Guvern, își face treaba”


În prealabil, ministrul PSD lăudase activitatea lui Bode de la Interne. 

„Din punctul meu de vedere, Bode face angajări pe un deficit de 30.000 de oameni în Ministerul de Interne, reușește să le crească acolo salariile, suntem într-o zonă de criminalitate scăzută. Ca și coleg în Guvern, își face treaba. S-a anunțat deja public de colegi din PSD că, dacă ar fi fost din PSD, era de mult în afara Guvernului”, a spus Lucian Romașcanu.

UBB: „Teza este profund viciată”


Lucian Bode a plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2018 susținută la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a anunțat, pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a universității, într-un comunicat de presă.

În urma deciziei, comisia i-a cerut lui Bode să-și refacă teza de doctorat și să-și retragă cartea bazată pe lucrare, spunând că „teza este profund viciată”.

Verdictul vine la o lună după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat că Lucian Bode a plagiat 65 de pagini din cele 194 ale lucrării. Un verdict anterior al comisiei de la UBB stabilise că ministrul plagiase doar 3% din lucrare.