Mihaela Bilic avertizează: “Alimentele ultraprocesate, blestemul secolului. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o «epidemie» de boli”

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic susţine că alimentele ultraprocesate reprezintă blestemul secolului. Medicul spune că organismul nu mai recunoaşte nutrienţii cu care era obişnuit, iar din această cauză au apărut mai multe boli digestive şi metabolice. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că acum avem nevoie de un doctorat în biochimie ca să identificăm termenii prezenți pe […]

Mihaela Bilic avertizează: “Alimentele ultraprocesate, blestemul secolului. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o «epidemie» de boli”

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic susţine că alimentele ultraprocesate reprezintă blestemul secolului. Medicul spune că organismul nu mai recunoaşte nutrienţii cu care era obişnuit, iar din această cauză au apărut mai multe boli digestive şi metabolice.


Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că acum avem nevoie de un doctorat în biochimie ca să identificăm termenii prezenți pe majoritatea etichetelor alimentare.


“Ingredientele banale, pe care le cunoșteau până și bunicile noastre, au dispărut pentru a fi înlocuite de substanțe nefirești în limbajul culinar”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.


În goana după supraproducție la prețuri cât mai mici, industria alimentară a fost nevoită să combine chimia cu bucătăria și să creeze alimentele ultraprocesate. Nu era suficient că, pentru a rezista cât mai mult timp pe raft, produsele să fie “tratate” cu tot felul de substanțe ajutătoare, acum până și materia primă este reconfigurată. Se vede treaba că banala făină și banalul zahăr erau prea scumpe, deci s-a inventat amidonul modificat și siropul de glucoză-fructoză.

Mihaela Bilic:

Care sunt subprodusele ce se extrag în prezent din alimentele de bază


Din porumb: amidon, amidon modificat (E400), maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, polioli. Din grâu: gluten, amidon, amidon modificat (E400), dextrine și maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, tărâțe/fibre.Din orez: amidon, amidon modificat, sirop de orez, sirop de glucoză. Din ou: albuș, lecitine, ovalbumine, lizozim. Din cartof: amidon, amidon transformat, sirop de glucoză, maltodextrine. Din lapte: proteine, cazeină, lactoserum, peptide, caseinat hidrolizat.

Toate aceste subproduse se obțin prin modificarea profundă a structurii produsului de bază, iar felul în care organismul identifică și procesează aceste substanțe este diferit. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o “epidemie” de intoleranțe alimentare, boli digestive și metabolice, afecțiuni autoimune - corpul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit.

Mihaela Bilic:

Mihaela Bilic recomandă evitarea/eliminarea pe cât posibil a tuturor alimentelor ultraprocesate, pe a căror etichetă apar ca ingrediente subprodusele de mai sus.


“Căutați produse făcute din ingrediente tradiționale, cuvinte banale precum făină, lapte, ouă, cartofi, orez, mălai etc. Dacă pe listă apar termeni de biochimie, nu de bucătărie, atunci nu mai e vorba de mâncare, ci de un produs ULTRAprocesat”, mai spune Mihaela Bilic.