Metode inedite prin care elveţienii încearcă să scape de cerşetorii români

Autorităţile elveţiene din Basel oferă fiecărui cerşetor român dispus să plece din oraş câte un voucher de călătorie către o destinaţie europeană și bani de buzunar, cu condiţia să accepte să nu se mai întoarcă în Elveţia, scrie Adevărul, care citează publicația The Local. Potrivit sursei citate, zeci de cerşetori, cei mai mulţi din România, […]

Metode inedite prin care elveţienii încearcă să scape de cerşetorii români

Autorităţile elveţiene din Basel oferă fiecărui cerşetor român dispus să plece din oraş câte un voucher de călătorie către o destinaţie europeană și bani de buzunar, cu condiţia să accepte să nu se mai întoarcă în Elveţia, scrie Adevărul, care citează publicația The Local.


Potrivit sursei citate, zeci de cerşetori, cei mai mulţi din România, dar şi câţiva unguri, polonezi şi bulgari au acceptat deja oferta autorităţilor din Basel.


Cerșetorii care acceptă să părăsească Elveția primesc din partea serviciului de migraţie de la Basel un voucher de călătorie care acoperă o călătorie cu trenul către orice destinaţie europeană, precum şi o donaţie de 20 de franci elveţieni, a informat presa helvetă.


Pentru cei care locuiesc prea departe pentru a merge cu trenul, de exemplu în România, de unde provin mulţi cerşetori, scrie The Local, autorităţile achiziţionează un bilet de avion pentru aproximativ 60 de franci elveţieni, pentru distanţa Basel - Bucureşti.  


Cerşetorii beneficiază de călătorie gratuită și de bani, cu o condiție. „Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.  


Localnicii sunt mulţumiţi şi speră că vor scăpa de cerşetorii care au ajuns agresivi şi îi terorizează în special pe vârstnici şi pe copii.


„Era teroare, parcă eram sub stare de asediu, bine că scăpăm de ei”, a spus unul dintre localnici, în timp ce altcineva a pus punctul pe i: „Dăm un ban, dar merită dacă nu-i mai vedem pe aici.”