Medicul Radu Ţincu: Este un dezastru sanitar. Camerele de gardă sunt ca pe front, ca în război

Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca, atrage marți atenția că rata mortalității va crește în perioada următoare, „cu cât sistemul sistemul de Terapie Intensivă va fi supraaglolmerat”. Medicul vorbește despre un „dezastru sanitar” și spune că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea virusului în rândul populației, potrivit Aleph News. […]

Medicul Radu Ţincu: Este un dezastru sanitar. Camerele de gardă sunt ca pe front, ca în război

Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca, atrage marți atenția că rata mortalității va crește în perioada următoare, „cu cât sistemul sistemul de Terapie Intensivă va fi supraaglolmerat”. Medicul vorbește despre un „dezastru sanitar” și spune că autoritățile trebuie să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea virusului în rândul populației, potrivit Aleph News.


Medicul a descris situația critică pe care o vede în fiecare la secția de Tarapie Intensivă și afirmă că în camerele de gardă ale spitalelor de urgență, saloanele sunt „ca pe front”.


Este un dezastru sanitar și nu doar în spitalul în care lucrez, ci în marea majoritatate a spitalelor de urgență din București, unde numărul de pacienți a depășit cu mult capacitatea sanitară. Avem amenajate în camerele de gardă ale spitalelor de urgență saloane ca pe front, ca în război, unde pacienții sunt puși unii lângă ceilalți, în încercarea de a ne asigura un anumit nivel de oxigen în momentul în care vin la spital sufocându-se.

Radu Țincu, la Aleph News:

„Situația devine cu adevărat îngrijorătoare pentru că numărul de pacienți diagnosticați azi – 18.000 -, abia peste 8, 10 zile ajung în Terapie Intensivă și ajung să aibă forme severe. Cred că în perioada următoare situația se va agrava într-un mod exponențial , cel puțin pentru sectorul de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul Radu Țincu, la Aleph News.


Medicul are un scenariu dur pentru România, dacă autoritățile nu intervin cu noi măsuri pentru a ține sub control răspândirea infectărilor.


„Altfel, vom vedea imaginile pe care le-a avut Italia anul trecut, când oamenii mureau în față spitalelor în ambulanțe și acele camioane care transportau trupurile neînsuflețite noaptea. Avem aproape 600 de persoane decedate într-o zi și să ne amintim că Italia avea în cea mai neagră perioada a evoluției undeva la 800, 900 pacienți decedați”, a subliniat medicul de la Terapie Intensivă.


În ceea ce privește evoluția din Terapie Intensivă, el este de părere că situația se va agrava, iar rata mortalității va crește.


„Vom ajunge să depășim 2.000 de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă. Ceea ce este îngrijorător este că va crește mortalitatea. Cu cât sistemul sistemul de Terapie Intensivă va fi supra-aglolmerat cu atât pacienții vor primi mai târziu servicii medicale, iar cei pe care ii vedeți transportați în alte țări, vedem că transportul nu este lipsit de riscuri, unii dintre pacienți nu vor putea suporta orele de transport aerian”, a adăugat medicul.


Bilanțul de marți privind evoluția COVID în România marchează cel mai negru bilanț din pandemie. Autoritățile au anunțat marți 574 de decese COVID, dintre care 561 au avut loc în ultimele 24 de ore. Și numărul infectărilor a atins un nou nivel maxim: 18.863, după efectuarea a 81.054 de teste. La ATI, numărul pacienților internați a ajuns la 1.805.