Măsuri adoptate de Luminița Barcari ca Secretar de Stat

În perioada în care a ocupat funcția de Secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari a avut un aport considerabil la adoptarea mai multor măsuri în sistemul de învățământ. Aceste au contribuit la îmbunătățirea și, totodată, la buna desfășurare a actului educațional. De departe cele mai bune au fost extinderea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar „Masa caldă” și decontarea transportului elevilor. „Programul se va implementa în 4 unități de învățământ preuniversitar de stat, respective Liceul Tehnologic Căzănești, Liceul Tehnologic Țăndărei, Școala Profesională Reviga… Articolul Măsuri adoptate de Luminița Barcari ca Secretar de Stat apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.

Măsuri adoptate de Luminița Barcari ca Secretar de Stat

În perioada în care a ocupat funcția de Secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari a avut un aport considerabil la adoptarea mai multor măsuri în sistemul de învățământ.

Aceste au contribuit la îmbunătățirea și, totodată, la buna desfășurare a actului educațional. De departe cele mai bune au fost extinderea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar „Masa caldă” și decontarea transportului elevilor.

Programul <> se va implementa în 4 unități de învățământ preuniversitar de stat, respective Liceul Tehnologic Căzănești, Liceul Tehnologic Țăndărei, Școala Profesională Reviga și Școala Gimnazială „Radu-Vodă” Fetești. În ceea ce privește decontarea transportului elevilor, aceștia beneficiază în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați fiind astfel asigurată pe întreaga perioadă a anului școlar.”, a transmis candidatul PNL Ialomița la funcția de deputat.

O altă măsură adoptată se referă la suplimentarea prin rectificare bugetară a bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 576 milioane lei, care pot fi cheltuite pentru investiții și pentru susținerea proiectelor pe fonduri europene și buget național.

De asemenea, a fost alocată suma de 150 de milioane de lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice conectate la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat, menite să asigure accesul la activitățile didactice la distanță elevilor din medii defavorizate.

În aceeași perioadă, tot datorită Luminiței Barcari, s-au repartizat peste 30 milioane de lei pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea de utilități, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Ciochina, Mihail Kogălniceanu, Movilița și Platonești. În 2019 s-a făcut o altă repartizare de la bugetul de stat către cele locale a sumelor necesare pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în școlile gimnaziale din Cegani, Sălcioara, Bărbulești, Adâncata și grădinița Frumușica din Axintele.

Lista măsurilor adoptate în perioada mandatului meu de Secretar de Stat este mult mai lungă. Amintesc aici și despre publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice-bullying, menite să faciliteze crearea unui climat sigur și pozitiv în unitatea de învățământ, bazat pe respectarea persoanei, nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a ante-preșcolarului/preșcolarului/elevului. Totodată, mi-am adus aportul și în ceea ce privește acordarea de locuri distinct pentru elevii cu CES din școlile speciale și de masă, peste numărul celor din unitățile respective de învățământ, prin parteneriat între Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA). O altă măsură se referă la reglementarea înființării și organizării programelor universitare de master didactic prin alocarea cifrei de școlarizare și depunerea unui proiect pentru finanțarea programului-pilot. Desfășurarea campaniei „Meseria face diferența!”, care a avut drept scop prezentarea meseriilor în care se pot forma absolvenții de clasa a VIII-a, dar și avantajele pe care le oferă învățământul tehnic și profesional dual, precum și creșterea bursei profesionale pentru elevii care sunt înscriși în învățământul tehnic și profesional dual au fost alte măsuri care mi-au conturat perioada de Secretar de Stat.”, a explicat Luminița Barcari.

Referitor la acest subiect, candidatul liberal la Camera Deputaților a vorbit și despre măsurile speciale adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, care au avut drept scop asigurarea sănătății elevilor și a profesorilor, precum și a întregii populații (desfășurarea cursurilor on-line, achiziția de măști pentru elevi și personalul didactic din unitățile de învățământ), dar și despre organizarea și desfășurarea examenelor naționale și a concursului de Titularizare, în condiții de siguranță și igienă.

Trebuie menționat faptul că în 2019 s-a alocat finanțare pentru Inspectoratul Școlar Județean Ialomița în vederea derulării unor lucrări investiționale de reabilitare sediu și înlocuire centrală și instalație termică.

Anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării a repartizat bani pentru derularea altor lucrări la Inspectoratul Școlar Județean Ialomița pentru continuarea reabilitării sediului și achiziția de calculatoare.

Palatul Copiilor din Slobozia a fost și el trecut pe lista de investiții a Ministerului pentru reabilitarea sediului și achiziția de calculatoare, sistem de sonorizare, licențe sistem de operare, iar Clubul Sportiv Școlar Slobozia a primi finanțare pentru lucrări de reabilitare.

În ceea ce privește alocarea de fonduri pentru achiziția de rechizite școlare pentru copiii care provin din familii defavorizate, în anul 2019 au fost achiziționate 1.970 de pachete cu rechizite școlare, iar în anul 2020 au fost achiziționate 1.974 de pachete care au conținut rechizite școlare.

(Comandat de Partidul Național Liberal. Cod unic de identificare AEP 11200025. Executat de SC Media Web Publicitate SRL)

Articolul Măsuri adoptate de Luminița Barcari ca Secretar de Stat apare prima dată în InfoIalomita.ro - Știri actuale din județul Ialomița.